Oglas
· · Komentari: 0
CIMET

Moćni začin: PRAH koji daje DOBRO ZDRAVLJE

Pravi “ceylonski” cimet je odličan, aromatičan začin dobijen iz unutrašnje kore malog zimzelenog drveta. Svetlije je boje i slađi od svog rođaka cimeta “cassei”.

1601471317_Depositphotos_8432766_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Obe vrste cimeta koriste se za dodavanje ukusa u kafu, jogurte, ovsene pahuljice, keks, kolače, čajeve i pite.

Cimet je čak tajni sastojak "cola-cola" bezalkoholnih pića.

Ovaj ukusni, široko rasprostranjen začin ima nekoliko važnih zdravstvenih prednosti zbog svojih antioksidativnih svojstva.

Ne preporučuje se konzumiranje više od 6g cimeta dnevno.

Jeste li znali da jedna porcija cimeta sadrži čak 5 puta više antioksidansa nego pola šolje borovnica.

Pročitajte još: U Indiji se KUNU U OVAJ ZAČIN: Sprečava KANCER, podmlađuje, a POSTOJI I U SRBIJI

10 zdravstvenih prednosti cimeta

1. Prevencija gljivičnih oboljenja – hemijski spoj koji je pronađen u cimetu pomaže u prevenciji i borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

2. Deluje protivupalno i kao analgetik – Novije studije su pokazale da cimet smanjuje upalu povezanu sa artritisom.  Antioksidansi u cimetu uništavaju i neutrališu slobodne radikale koji uzrokuju bolove u zglobnoj hrskavici.

Foto: Depozit

3. Regulišu šećer u krvi – Cimet je odličan izbor u prehrani ukoliko imate dijabetes tipa 2, te ukoliko želite da zadržite nivo šećera u krvi stabilnim. Cimet kontroliše oslobađanje insulina u krvi i tkivu, te može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Pročitajte još: Da li PREPOZNAJETE ovu biljku koja raste u SRBIJI? Leči RANE, izgorelu kosu i TUGU

4. Smanjuje nivo lošeg holesterola – Studije pokazuju da cimet može smanjiti nivo lošeg holesterola i nastanak kardiovaskularnih bolesti.

5. Povećanje energije – Cimet je odličan začin za doručak, jer utiče na oslobađanje energije tokom dužeg vremenskog razdoblja.

6. Smanjuje rizik od raka – Redovnim konzumiranjem cimeta smanjuje se moguća oštećenja ćelija i DNK-a. Uništavanjem slobodnih radikala koji su zaslužni za proizvodnju mutiranih ćelija, smanjuje se šanse nastanka raka i to na način da svojstva cimeta omogućuju regulaciju hormona i smanjuju učinak karcinogena u membranama ćelija.

7. Probiotik – Cimet se pokazao efikasnim u borbi protiv H.plory i drugih patogena unutar probavnog sistema. Dok ulje cimeta smanjuje crevnu kandidu.

Pročitajte još: Na HAVAJIMA mladoženji poklanjaju BILJKU koja raste i u SRBIJI, jer važi za super-moćan AFRODIZIJAK!

8. Podsticanje metabolizma i smanjenje učinka masne hrane – Cimet podstiče razgradnju masnih naslaga.

9. Smanjuje menstrualne grčeve – Cimet sadrži supstancu koja povećava nivo progesterona, a smanjuje nivo proizvodnje testosterona kod žena, uspostavljajući hormonsku ravnotežu čiji izostanak uzrokuje grčeve.

10. Smanjenje stresa – Miris cimeta ima umirujuća svojstva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas