Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БИЉКЕ

Да ли и ви на овој слици видите КАМЕЊЕ? Не, ово је БИЉКА! (ФОТО)

Литопси су право чудо природе - толико се добро уклапају у окружење, да их чак и добри познаваоци врсте тешко препознају.

1621942862_lithops-2818654_1920.jpg
фото: Пиксабеј
Oglas

Литопс (назив потиче од грчких речи литхос – камен и опс – изглед) пореклом је из Африке, где обитава на каменитим и шљунковитим теренима, а у Европу је стигао почетком 19. века и одмах је привукао велику пажњу љубитеља кактуса.

Претпоставља се да постоји 37 врста литопса и око 145 сорти.

​Прочитајте још: Уколико сте АЛЕРГИЧНИ набавите неке од ОВИХ биљака! Помоћи ће вам да више не КИЈАТЕ и нормално дишете!(ФОТО)

И данас се сматра правим драгуљем, и ову патуљасту биљку је врло једноставно узгајази, ако се поштује правило ретког али обилног заливања и хибернације.

Биљка, чија висина не прелази пет центиметара, има веома снажан корен, са седишњим делом ккоји временом одрвени, и неколико дебелих, сраслих листова са заравњеним горњим делом чија се смеђа, бакарна, зелена, сива, чак и љубичаста, боја, као и текстура (бразде и линије), савршено прилагођавају окружењу, и делују као "живи каменчићи".

Ови кактуси заиста опонашају изглед камена што је еволуцијска адаптација околини у којој се налазе, како би се заштитили и обранили од природних непријатеља.

Као собна биљка гаји се на сунчаном прозору или полици под светлом и – ако се правилно негује – сваке године ће избацивати прекрасне цветове жуте или беле боје, чији пречник достиже пет центиметара.

Семе се лако набавља преко интернета и једноставно се сади. Прво га треба посејати по површини поквашеног супстрата за кактусе, посути са мало песка, потоп мрекрити стаклом или фолијом. Чим биљчице никну (тад су величине чиодине главе), откривају се и одмах третирају фунгицидом, а наредних годину-две потребно је редовно прскање све док не достигну величину одрасле биљке.

Прочитајте још: НАЈЗАХВАЛНИЈЕ ЦВЕЋЕ: Ево како да вам ПЕТУНИЈЕ раскошно цветају до ПРВИХ МРАЗЕВА (ВИДЕО)

Ова врста воли јако ретко заливање, али обилно, јер у њиховом природном станишту киша не пада и по неколико месеци.

У периоду мировања, од новембра до марта, литопс је у хибернацији и тада му се уопште не додаје вода, а стари листови се суше. Њих не треба откидати јер биљка на тај начин црпи воду све док из средине не избије нови пар листова, и тада се поново креће са заливањем, али врло пажљиво, јер у случају вишка воде корен почиње да трули.

Прочитајте још: Ако желите ТРАВЊАК као из снова, посипајте га ШЕЋЕРОМ! Ево и зашто

Од септембра до новембра литопс наставља с растом, да би крајем јесени избацио цветове који остају на листовима десетак дана, а на њиховом месту формирају се чаурице са семеном, за чије је отварање у природи неопходна киша, па се морају залити.

Ако се узгаја по правилу, литопс је изузетно дуговечан.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas