Постоји неколико врста који се спремају на Светој Гори, а оно што је свим светогорским хлебовима заједничко јесте да се праве без квасца, да су миришљави, споља хрскави, а унутра мекани.
Увече, по изласку из цркве, монах који је по послушању пекар у великом кориту са брашном и топлом водом замеси хлеб, на истом месту где се то чини већ више од 800 година. Истовремено се спрема квасац направљен од старог хлеба. Тесто се остави да нараста преко ноћи.
Када звоно позове на јутрење, око два после поноћи по нашем времену, пекар и још понеко из братије уз благослов и разрешење на каснији долазак у црквупоново меси, односно премеси хлеб.
Узимају ватру са кандила, пале фуруну, остављују у тепсији по килограм и пеку 10-15 минута. Направе по 150 килограма најмање. По изласку из цркве, свештеникдаје деци по парче хлеба, који се још пуши.
У зависности од тога ког брашна има у манастиру прави се и бели и црни хлеб, а некад и погача. Сви који су га пробали кажу да је веома укусан. Монаси са Хиландара праве и грчки хлеб са маслинама, који се зове елиопсомо.
Ево као се прави ова врста хлеба:
Састојци:
- 250 г меког брашна
- 250 г оштрог брашна
- 125 мл сока од поморанџе
- 125 мл воде
- 1 кашичица соде бикарбоне
- 15 маслина без коштице
Припрема:
Помешајте оба брашна, прашак за пециво и соду бикарбону, па улијте воду и сок од поморанџе. Све добро замесите да добијете глатко тесто, које ће бити мало ређе, али не брините тако треба. Маслине можете исецкати или оставити целе, па их умешајте у тесто и још једном све добро измешајте. Смесу пребаците у округао плех обложен са пек папиром, лепо поравнајте варјачом и можете још пар маслина утиснути одозго. Пеците у претходно загрејаној рерни на 200 Ц око 40 минута док не добије румену корицу.
(Стил)