· · Коментари: 0
ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ЗНАЦИ РАКА ДОЈКЕ који се појављују на кожи - и када тражити медицинску помоћ

Рак дојке је најчешћи тип рака у србији, и далеко најчешћи код жена. Важно је да жене и мушкарци буду свесни симптома како би добили рану дијагнозу.

1642076104_woman-gd61c94529_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Од виталног је значаја да људи знају како да уоче шта може бити сумњив знак рака на њиховој кожи и у ком тренутку треба да потраже савет лекара. Опште правило за рак је да што се раније открије, то боље, јер се може брже лечити, повећавајући шансе особе за преживљавање.

Дакле, који су знаци?

Постоји низ потенцијалних знакова на које људи треба да пазе. Студија коју су индијски лекари објавили у часопису  Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине разматрала је случај 65-годишњег мушкарца на дерматолошкој клиници у земљи.

Прочитајте још: Мушкарци морају да поведу рачуна о ПРОСТАТИ: Ови витамини помажу у превенцији

Током периода од око седам месеци, мушкарац је видео задебљање коже преко леве руке и леве стране груди. Ово се приписује лимфедему, када се лимфни систем блокира и долази до накупљања течности, и еритематозних чворова, упале масних ћелија испод коже. Симптоми су били безболни и лекари су приметили да се ради о једном од 'царцинома ен цуирассе', облика рака. Пацијенту је дата палијативна хемотерапија.

НХС наводи следеће као знаке рака дојке на које треба обратити пажњу:

  • нова квржица или подручје задебљаног ткива у било којој дојци које раније није било
  • промена величине или облика једне или обе дојке
  • испуштање течности из било које од ваших брадавица
  • квржицу или оток у једном од ваших пазуха
  • промена у изгледу или осећају ваше коже, као што су набирање или рупице, осип или црвенило
  • осип (попут екцема), стварање коре, љускава кожа или свраб коже, црвенило на или око брадавице
  • промена у изгледу ваше брадавице, као што је удубљење на дојци

Ако нађете забрињавајућу квржицу, одмах се обратите лекару. Ваш лекар опште праксе ће вас тада прегледати и утврдити да ли су вам потребне даље консултације у специјалистичкој клиници за рак дојке.

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.