· · Коментари: 0
мистерија

ОВО сигурно нисте знали О СНОВИМА! Шта никада НЕ МОЖЕМО САЊАТИ и како да сами ТУМАЧИТЕ СВОЈЕ СНОВЕ!

Колико год да је постојало истраживања снова кроз векове, они су и даље недовољно истражени и неке мистерије везане за њих ће остати можда остати заувек неистражене до краја. Међутим, постоје неке ствари које су кроз бројне психоанализе доказане до сада и које можете употребити у сопственом тумачењу ваших снова.

1648802293_fantasy-g99a191220_640.jpg

Међутим, кроз разна истраживања дошло се до појединих открића везано за снове. Један од најпознатијих истраживача снова био је Сигмунд Фројд, аустријски лекар и психолог. 

Прочитајте још: ШОК! Рупа у времену прогутала брод, а ево која порука је радио-везом последња стигла

Психолошки термини које је он увео  су ид, его, суперего и Едипов комплекс, које ми данас свакодневно користимо. Он је оснивач психоланализе-теорије личности. Немогуће је замислити колико су његове теорије нестварно деловале његовим савременицима, јер чак и данас он не престаје да нас запрепашћује својим идејама. Фројд је 1900. године објавио књигу „Тумачење снова“. Сматрао је да нам снови показују подсвесне жеље. Кроз његово даље истраживање и рад са пацијентима, дошао је до неких закључака шта нам снови говоре, како се манифестују у одређеним ситуацијама и шта сигурно не можемо сањати. Снови су уско везивани за психоанализу, те је он са својим пацијентима морао да ради дуже и да их анализира како би могао да тумачи њихове снове. Такође, сматрао је да нам снови могу давати неке информације из наше подсвести и чак нас упозоравати на одређене болести. 

Људски мозак је попут леденог брега у води. Наша свест је само мали део који вири изнад површине воде, док је подсвест онај много већи део леденог брега што се крије испод воде, који има све информације о нама и који се заправо анализира. 

Шта су снови? 

Снови су комуникација наше свести и подсвести, свестан део је врх леденог брега, док цео подсвесни део вашег бића лежи испод површине воде. Управо тај подсвесни део носи највише информација о вама, које се пројектују кроз снове. Шта би све могли да имамо моћ да користимо и ту подсвест свесно? Кроз информације које нам шаље подсвест могу се тумачити снови и можете открити ваше најдубље жеље, ране, патње, комплексе, потенцијале, емоције, оптерећења, кочнице, неражјашњене односе, па чак и потенцијалне болести. Разумевање ваших снова је врло моћна алатка у спознаји себе и јачању интуиције, као и у доношењу одлука

Како да тумачимо снове? 

Тумачење снова постоји кроз психоанализу јер неки појмови не морају имати исто значење за сваког. Неко ко је имао лоше искуство са неком животињом нпр мачком, није му исто значење појма мачке као за неког ко није имао непријатно искуство. Самим тим, појмовник снова или сановник је генерализован на општем значењу, те онлајн сановници које читате не морају да значе да су уско везани за вас јер су управо - генерализовани. Али уколико желите прецизно дешифровање појма и зашто сте нешто баш ви сањали то је онда тумачење снова. За тумачење снова потребно је пре свега разумети себе, да би се ушло дубље у вашу подсвест и дошло до сазнања зашто сте нешто сањали како јесте. Зато ако вас ова тема дубље занима, књигу у руке са темом тумачења снова и психоанализе и сами упловите у тај мистични свет и крените да истражујете. 

Шта по досадашњим истраживањима не можете сањати? 

Психолози објашњавају да је до сада кроз низ истраживања доказано да неке ствари не можемо сањати у сновима. Например, делови нашег мозга који су одговорни за тумачење језика су много мање активни док спавамо. Зато формирање и изражавање језика могу бити прилично тешки док сањамо. На пример, неки људи примећују да нису сигурни да они или други људи заправо говоре у својим сновима, а комуникација између њих више личи на телепатију. Дакле, можемо разумети концепте и идеје док спавамо, и можемо се изразити, али заправо не чујемо звук нити видимо да неко прича.

Не можемо сањати нове људе и нова места - Постоји теорија да наш мозак не може да „измисли“ нове људе, а сви странци које видимо у својим сновима су или људи које смо већ негде срели или су њихова лица комбинација особина које смо већ видели. Фројд говори о томе да је наш мозак у стању да испретумба појмове и да направи најневероватније ситуације, али да физички не може измислити неко место или неки лик. На пример, ако сањате неку грађевину у сну која вам је скроз непозната, ваш мозак није могао да га измисли, већ сте ту грађевину видели већ негде током живота, да ли уживо или преко телевезије. Исто важи и за људе, да сте одређени лик срели већ негде пре, него да сте га измислили у сновима.  Већина наших снова је вероватно заснована на свакодневним елементима из наших живота, тако да смо вероватно већ видели странце из наших снова. Можда их се не сећамо јер је интеракција била кратка и бесмислена, као, на пример, ако видимо особу у гомили или на некој ТВ реклами, а не сећамо је се свесно.

Физичке активности су много напорније него на јави -  покушавате да трчите, борите се или скачете високо, али чини се да све радите успорено и у месту, без обзира колико се трудили. Истраживачи сугеришу да можемо другачије да перципирамо време док спавамо, и брже и спорије. Осим тога, видимо снове током нашег РЕМ сна, а наши мишићи су имобилисани и опуштени током тог времена. На овај начин, наш мозак се брине да нећемо деловати на оно о чему сањамо. Дакле, овај осећај успореног кретања може настати због недостатка мишићне повратне информације или спорије неуронске обраде током ове фазе сна.

Гледање у огледало - Огледала и одрази су радознали појмови када су снови у питању. Поента је у томе да се у стварном свету рефлексије придржавају закона физике, али снове покрећу наша подсвесна очекивања и сећања, а правила „стварног живота“ тамо не важе. Дакле, обично ћемо видети или нешто замућено или не баш препознатљиво у огледалу, или ћемо можда видети наша лица која су трансформисана на чудан начин.

Умирање у сну - Ако се пробудите непосредно пре него што умрете у сну, научници објашњавају да би ово могао бити само физиолошки одговор вашег тела на страх од смрти. Или можете да се пробудите пре него што се смрт деси јер у стварном животу стварна промена није извршена. Ви сте на ивици - на прагу сте." 

Снови и исцељујућа дејства

Постоји теорија да сањамо како би наш мозак обрадио наше анксиозности и страхове и помаже нам да се носимо са стресним догађајима. Дакле, сањање делује као нека врста еволуираног одбрамбеног механизма, а ствари о којима сањамо често долазе из старијих делова људског ума. Они су више повезани са проблемима са којима су се наши преци могли односити, попут борбе и преживљавања. Исто важи и за читање, писање или казивање времена. Можемо добити општу представу, али ретко можемо разликовати одвојене речи или рећи тачно време

Који снови не морају да се тумаче? 

Није сваком сну потребно тумачење. Постоје снови који указују на догађаје који су се десили претходних дана, које ваша подсвест прерађује и који се јављају кроз сан. Постоје снови стварних сензација као нпр имате проблем са зубом, па у сну сањате да вам зуб испада. Или да сањате воду, а да сте стварно жедни или сте дехидрирали. Зато се тумаче појмови искљуциво који нису везани за ваше тренутне сензације или непосредне догађаје. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.