· · Коментари: 0
Практично

Убудуће ћемо паркирање плаћати електричном енергијом! (ВИДЕО)

Јапански стручњаци се досетили како да електромобили буду још примамљивији

1596522485_NISAN-PUNJAC.jpg
Фото:"Нисан"

Систем наплате паркирања се убрзано мења свуда у свету јер развој нових технологија омогућава до јуче нешто сасвим ензамисливо. Плаћање СМС порукама одлази у историју, баш као и "папирна казна" ових дана у Србији. А Јапанци су сада отишли и корак даље.

Прочитајте још: Зашто СРПСКИ ТУРИСТИ бирају баш ОВО летовалиште? Луксуз, базен спа... а ТЕСТ НА КОРОНУ НЕ ТРЕБА

Наиме, стручњаци "Нисана" су осмислили плаћање паркинга електричном енергијом! Наравно, услов је да имате електрични аутомобил. И да имате томе прилагођена паркинг места.

Систем једноставно функционише. Паркирате ваш аутомобил, прикачите га на мрежу и део електричне енергије из ваше батерије оде у јавну мрежу. Чак, ако на пример напуните батерију ноћу, јефтинијим киловатима а дању плаћате скупљим киловатима ето прилике и да зарадите.

Фото:"Нисан"

Пре неколико година на презентацији електричног "смарта" у Француској, речено нам је и да је мноштво електричних аутомобила пружа и велику шансу електропривредама да складиште струју кад је има у изобиљу а да је користе када је повећана потражња. Тада нам је то изгледало баш "футуристички".
Међутим, у "Нисану" су то доказали и на делу. У Јокохами у Јапану отворили су "Нисан павиљон" који сем плаћања паркинга струјом из електрмобила показује како "Нисан измешта људе у бољи свет".

Прочитајте још: Група "ФЦА" са партнером "Вајмо" још ближа вожњи без возача

Посетиоци могу да се послуже у кафе-бару , који ради тако што користи енергују електичних аутомобила "нисан лиф", као и соларну енергију. Посетиоци исто тако могу да уживају у виртуелним турама које им омогуц́авају осећај узбудљивих електричних уличних трка Формуле Е или да се провозају у потпуно новом" арија ЕВ кросоверу".

Павиљон од 10.000 квадратних метара са нултом емисијом штетних гасова опремљен је соларним плочама и снабдева се из обновљивих извора енергије хидроелектране.

- Павиљон је место где купци могу да виде, осете и буду инспирисани нашом визијом друштва и мобилности у скорој будуц́ности - рекао је извршни директор "Нисана" Макото Учида. - Како свет прелази на електричну мобилност, ЕВ постаће све важнији део друштва а не само превозно средство.

Прочитајте још: Моћни баварски ауто-гигант представио свој први електрични СУВ (ФОТО/ВИДЕО)

"Нисан" је 2010. године представио први светски електрични аутомобил на масовном тржишту, "лиф" са нултом емисијом штетних гасова и од тада компанија сарађује са владама и другим компанијама широм света како би проширила употребу електричних аутомобила.То су технологије коришћења и складиштења енергије које омогућавају да се енергија из батерија ЕВ складишти, прерасподељује и пренамењује тако што се напајају на пример куће, станови или фирме - као што је случај са кафе-баром у "Нисан" павиљону који користи струју без качења на електричну мрежу.

                                   ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.