· · Коментари: 0
Прописи

УСКОРО! Ако попијете коју чашицу - аутомобил ће ОДБИТИ да вас вози!

Земље Европске уније договориле обавезну примену нових уређаја и ситема у возилима од 2022.

1594628973_volvo-naslovna.jpeg
Фото:"Волво"

Уколико за две године купите нови аутомобил у некој од земаља Европске уније и прославите ту куповину, са рецимо, само једном чашицом алкохола, нећете моћи д одвезете аутомобил до куће!
Једноставно, возило неће хтети да упали!

Наиме, земље ЕУ су се усагласиле да у новим аутомобилима морају да се од 2022. примењују и најмодернији системи заштите путника који ће по њима, а не само "ауто-алкометар" спречити да на путевима Европе до 2038. буде мање 25.000 погинулих и 140.000 тешко повређених. Материјална уштеда мериће се у десетинама милијарди долара.

Убудуће ће ауто вршити алко-тест (Фото:Д.Миловановић)

- И раније су неки произвођачи аутомобила, нарочито у САД и "волво" и "сааб" у Европи уграђивали те уређаје, али сада ће, за две године бити обавезни - објашњава председник Асоцијације аутомобилских новинара Србије и новинар РТС Драган Милутиновић који је присуствовао и научним предавањима на ову тему - Ту су бројни системи који ће знатно повећавати безбедност.

Прочитајте још:ВАЖНО! Шта ако вам није ПО ПРОПИСИМА напумпана гума на ауту?

Земље чланице ЕУ су се обавезале да ће у своја национална законодавства уврстити ове одредбе, па се не очекује било какав пробем око примене.

- Можда вам се чини да је мало времена остало да се све ово примени у пракси али није тако. Већ све то постоји на овај или онај начин уграђено у аутомобиле средње класе. Остаје да се само прописи доведу у склад - каже Аника Екберг из саобраћајне полиције ЕУ.

Фото:"Волво"

Поред алко-метра, биће обавезна уградња и такозване црне кутије, нешто слично као код авиона, па ће се на основу телеметријских података тачно знати узроци удеса.

Прочитајте још:Закон дозвољава да целе године возите са зимским гумама, али ево зашто то НИЈЕ ДОБРО

Биће обавезна и уградња система који детектује умор возача, спречава возило д а изађе из коловозне траке, читач саобраћајних знакова са системом заустављања возила ако прекорачите брзину, аутоматско кочење у критичним ситуацијама, паљење сва четири жмигавца у том случају, препознавање пешака и бициклиста али и повећање простора у возилу за главе возача и путника.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.