· · Number of comments: 0
СЛАТКИ ЗАЛОГАЈИ

Народни рецепт за викенд слаткиш из БАКИНОГ КУВАРА: Испробајте изврнуту питу са ШЉИВАМА (РЕЦЕПТ/ФОТО)

Искористите домаће шљиве у омиљеним десертима

1660321869_pita.png
Фото: InstagramScreenShot/moja_taverna

Десерти које припремамо преко викенда треба да подсећају на мирисе и укусе детињства, управо оне мирисе и укусе који су нас некада окупљали око заједничке трпезе...

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Ово су СМРТНЕ ДОЗЕ обичних намирница

Састојци за карамел прелив:

  • 125 грама шећера,
  • 60 грама путера.

Састојци за тесто:

  • 2 јајета,
  • 150 грама шећера,
  • 125 грама путера,
  • 1 ванилин шећер,
  • прстохват соли,
  • 80 милилитара млека,
  • 2 кашичице прашка за пециво,
  • 250 грама брашна,
  • 600-700 грама шљива.

Припрема колача:

Шљиве очистите од коштица и исеците на четвртине. Истопите 125 грама путера за тесто на средњој температури и ставите са стране да се прохлади.

Шећер истопите са путером уз стално мешање да се направи леп густ карамел. У тепсију пречника око 24 центиметара сипате карамел и лепо распоредите по дну. Ређајте шљиве по карамелу, што гушће то боље, биће сочнији колач.

Прочитајте још: Три тренда из 60-их година и данас освајају жене широм света: Доносе дух прошлог времена и непролазну елеганцију (ФОТО)

Укључите рерну на 180 степени. Умутите јаја пенасто, додајте остале састојке и измиксајте кратко Смесу распоредите преко шљива. Печете колач око 40 минута. Проверите чачкалицом дали је печен
Оставите колач да се охлади 6-7 минута, не дуже, јер ће се карамел охладити и залепити. Мало ножем прођите по ивици да ослободите колач од тепсије, мада не би требало да се залепи јер има доста путера. Поклопите колач тањиром и брзо преврните колач у тањир. Не треба ни да кажем да пазите да се не изгорите...

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.