Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
"ЗЛАТНА ПРАВИЛА"

Десет правила исхране које треба да ИГНОРИШЕТЕ ако желите да смршате

Од клубова за мршављење до кетоа, одрицања од свега што заиста вреди јести до жеље за „магичном пилулом“ која би могла да вам омогући да изгубите килограме једном заувек, постоји толико много опција.

1641803930_fitness-g2f8c39162_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Дакле, ако сте један од оних људи који ове недеље крећу на дијету, можда се осећате збуњено. Са толико метода које тврде да су „најбоље“, култура исхране је помутила једноставне основе губитка масти, остављајући многима од нас већи струк него раније.

Грем Томлинсон, познат као Фитнес кувар за својих милион пратилаца на Инстаграму, постао је популаран јер је пресекао глупости и дао људима алате који су им потребни да изгубе тежину. Грем је против било каквих строгих правила са слабим научним доказима који говоре људима да избаце групе хране или понуде брзо решење.

У својој новој књизи, он наводи кључне "трендове" у исхрани којих се треба клонити...

1. Једите само одређеним данима

Дијете (као што неки људи виде и пост за време празника) постају све популарније, јер говоре људима да једу редуковано само одређеним данима у недељи, или између одређених сати у дану.

Грејм је рекао „када погледате корпус доказа, заправо нема разлике између повременог поста и само смањења уноса калорија. Ако смањите период у коме једете, рецимо на само од 12-20 часова, мања је вероватноћа да ћете јести више калорија, што има савршеног смисла“, рекао је он.

Прочитајте још: Седам БИЗАРНИХ МЕТОДА дијете које славне личности користе да остану у форми

„Међутим, ако неко одлучи да поједе хиљаде калорија унутар оквира, онда је то некако контрапродуктивно. То се заправо не заснива ни на чему биолошком или физиолошком. То је више само нека врста нуспроизвода смањења количине времена у којој можете да једете."

Многи људи кажу да постоји добар шећер и лош шећер, али не постоји, све се метаболише исто

Грем је рекао да је то само још једна стратегија за смањење калорија која "апсолутно може помоћи у губитку тежине" - али то "није нека врста магичне формуле".

2. Не једите после 18 часова

Неки од људи које познајете могли би вам рећи „Ја једноставно не једем после 18 часова“. Грем је рекао да није доказано да у колико сати вечерате има „икаквог значаја за губитак телесне масти“. Оно што је важно је колико калорија у току 24 сата уносите и колико калорија трошите.”

Међутим, ограничавање једења до касно у ноћ може вам помоћи да заспите, што је често занемарен стуб здравља који може промовисати здраву тежину.

3. Избаците рафинисани шећер

И колачић и манго имају висок садржај шећера, али некако сви мисле да не смеју да поједу ни један колачић. Грем је рекао: „Људи мисле да никада не треба да једете колачић јер мора да је лош, а манго је добар. Али заправо, оба су веома различите врсте хране које можете укључити. Ради се само о разумевању једноставних разлика.”

Фото: Депозит

Манго садржи витамине, хранљиве материје и влакна. Колачић, иако има малу здравствену вредност, прилично је једноставан, укусан и доноси вам радост.

„Можете апсолутно да укључите оба у своју исхрану“, рекао је Грем. „Многи људи кажу да постоји добар шећер и лош шећер, али не постоји. Све се метаболише исто. Оно што бих рекао је само умерен унос.”

4. Престаните да једете угљене хидрате

Исто важи и за угљене хидрате, који се избацују у исхрани као што је кето. Грем је рекао: „Зашто бисте желели да избаците хлеб, тестенину и пиринач када нема доказа који би указивали на то да ће довести до већег гојења?“

Дијета која замењује оброке шејковима или супама може вам дати брзе резултате

Аргумент је да рафинисани „бели“ угљени хидрати нису толико заситни због мањег садржаја влакана.

Али Грем је приметио студију у којој су учесници јели само бели пиринач и воће током одређеног временског периода и изгубили у просеку по 10 килограма. „Зашто су толико смршали? Зато што су били у калоријском дефициту“, рекао је Грем, додајући да су угљени хидрати „основни део исхране“.

5. Пратите план оброка

Строги 12-недељни план исхране и вежбања вам обећава нову фигуру? Али будите упозорени - придржавање веома строгог режима може довести до тога да вам брзо понестане ентузијазма и можда нећете ништа научити на дужи рок.

Прочитајте још: Изгубите килограме помоћу ДОМАЋЕГ ЧАЈА: Потребно вам је ЧЕТИРИ састојка (РЕЦЕПТ)

Грем је рекао: „Када дођете до краја плана, помало сте заглављени и на крају се враћате на оно на шта сте навикли. Други аспект је да ови планови оброка не задовољавају друштвени живот. Шта се дешава ако имате рођенданску вечеру, зар једноставно нећете ићи? Или ћете уживати у нечему што није у плану, а онда, технички, нисте успели? То једноставно није баш флексибилно и погодно за нормално функционисање"

6. Пратите план вежбања

Вежбање је камен темељац здравља. Наравно, пронађите начин да се активирате на начин који ће вам омогућити да уживате и искористите предности губитка тежине као нуспојаве. Али немојте се заглавити радећи нешто што мрзите, само зато што мислите да ће то убрзати ваш губитак тежине.

Фото: Депозит

Грем је рекао: „Кључ је у томе да уживате у вежбању тако да је већа вероватноћа да ћете наставити са њим. Ако не волите тренинг снаге, покушајте да ходате или да се пењете уз брда, или друге активности.”

7. Дијета са шејковима и супама

Дијета која замењује оброке шејковима или супама може вам дати брзе резултате. Али, осим што је – да се суочимо с тим – депресивна, дијета нема дуговечности „осим ако не планирате да пијете шејкове до краја живота“, рекао је Грем.

Грем је упозорио да се храна не означава као „добра“ или „лоша“ јер би то могло довести до искривљеног погледа на храну

Рекао је да се људи на крају враћају на стару исхрану јер нису научили ништа о здравој исхрани и заглаве у јо-јоингу. „Они не граде одрживе навике које ће трајати до краја живота, што им је потребно“, рекао је Грем.

8. Узимајте суплементе

Већина суплемената је непотребна, рекао је Грем, упозоравајући на ствари попут „сагоревача масти“ и „капсула за метаболизам“. „Постоји врло, врло мало науке која би то потврдила“, рекао је он.

„Једини суплементи које бих препоручио људима, посебно који живе у Великој Британији, за опште здравље били би ствари попут витамина Д и висококвалитетних рибљих уља и можда мултивитамина.

9. Придружите се клубу за мршављење

Твоја најбоља другарица жели да се придружиш клубу за мршављење са њом у Новој години, а ти си одушевљен, пошто си видео пре и после у промоцијама. Али, у основи, ове групе за исхрану „не едукују своје чланове на једноставној претпоставци о дефициту калорија и порцијама – што је кључно за побољшање здравља и губитак тежине“, рекао је Грем.

Прочитајте још: Тајна је у ПСИХОЛОШКОЈ ДИЈЕТИ: Како да се решите килограма које сте "зарадили" током ПРАЗНИЧНИХ ГОЗБИ?

По Грејмовом мишљењу: „Они вас одводе од принципа које морате да знате да бисте постали ослоњени на њих, тако да они настављају да добијају новац. То је као покретна трака људи који су можда мало смршали, не разумеју како се то догодило јер није било едукације, а онда из истог разлога поново добијају на тежини. Онда се враћају у клуб за мршављење... и томе никад краја."

10. Држите се „добре“ хране и бежите даље од „лоше“ хране

Грем је упозорио да се храна не означава као „добра“ или „лоша“ јер би то могло довести до искривљеног погледа на храну. Рекао је: „Можда ћете се осећати јако лоше што једете чоколадицу јер мислите да је висококалорична и да нема хранљивих материја. Али у контексту ваше укупне недеље, то је 200 калорија. Није смак света. Оно што радите током дуге утакмице је оно што се заиста рачуна.”

У међувремену, овакав начин размишљања може прикрити да „добра“ здрава храна такође може бити веома калорична. Узмите тренди путер од кикирикија - 40 г на парчету тоста износи 340 калорија у поређењу са вашим омиљеним "несташним" џемом, који има само 195 калорија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas