· · Коментари: 0
ВИТКЕ

Дијета којом се губе килограми и спречавају НАДУТОСТи гасови (ЈЕЛОВНИК)

Од надутости и гасова можете се спасити само променом начина исхране.

1623844999_Depositphotos_271586064_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Надутост, гасови, болови у стомаку, тешко кретање и одећа која стеже око струка најчешће су последице неправилне исхране. С обзиром на то да су ови симптоми веома непријатни битно је да их се што пре решите, јер временом се тегобе само продубљују.

Прочитајте још: Зависност од шећера: Ослободите се слатког у 5 корака

Гастроентеролози објашњавају да код неких особа, нарочито код оних који пате од синдрома иритабилног црева, промена исхране и обиље зелениша у пролеће узрокују бројне тегобе са варењем.

Стрпљење и дијета
Лечење захтева стрпљење и дијету, а најпоузданија дијагностика код упорних тегоба је гастроендоскопија. Од великог значаја су и преглед хормона штитасте жлезде, преглед столице на скривено крварење, као и колоноскопија и иригографија. Ако тегобе нису превише изражене могу да помогну пробиотици, а прво што би требало да урадите по савету гастроентеролога је да промените начин исхране.

Забрањено поврће

Конзумирање младог лука, ротквица, спанаћа, а нарочито броколија, црног и белог лука, купуса, патлиџана, краставца, паприке, кукуруза и махунарки може да изазове или погорша симптоме као што су надутост, болови у трбуху, појачани гасови, нередовне столице, дијареја.

Већина ових намирница садржи шећере који су директно одговорни за отежано варење.

Дозвољено воће и поврће

Здравље стомака можете да сачувате ако једете банане, малине, јагоде, поморанџе...

Смањите унос соли!

Од поврћа пријају шаргарепа, целер, краставац, зелено лиснато поврће, бундева, маслина, кромпир, тиквица и жута паприка. Осим тога, потребно је смањити унос соли, која изазива задржавање воде у организму и надутост. Храну зачините босиљком, ментом, ориганом, першуном, рузмарином и тимијаном, јер су одлични за добру пробаву. Од житарица би требало јести оне које не садрже глутен - пиринач, овас и паленту.

Против надутости помаже млеко без лактозе

Против надутости помаже и млеко без лактозе, као и сојино, овсено и пиринчано млеко, тврди сиреви и јогурт без лактозе. Добро би било и да се од масноћа користи само маслиново уље.

Прочитајте још: ДИЈЕТЕ ПОЗНАТИХ: Да ли знате која светска звезда удише уље од грејфрута, а која једе коцкице од леда?

Јеловник за понедељак

Доручак: овсене пахуљице које су натопљене јогуртом претходне ноћи

Ужина: краставац

Ручак: пилеће бело месо на жару са рузмарином и салата од шаргарепе

Ужина: краставац

Вечера: пуњене тиквице

Јеловник за уторак

Доручак: омлет са спанаћем, паприкама и фетом

Ужина: 1/4 шоље мешаних орашастих плодова

Ручак: паприке пуњене шампињонима и пиринчем

Ужина:шоља јагода

Вечера: кромпир чорба

Прочитајте још: СЛАТКИ кромпир: Савршен одабир за лагани оброк и током дијете (ФОТО/РЕЦЕПТ)

Јеловник за среду

Доручак: јогурт са 1/2 шоље јагода, 1/2 шоље боровница и 1/2 шоље бадема

Ужина: банана

Ручак: салата од парадајза, краставца, црног лука, кромпира и авокада

Ужина: банана

Вечера: грилован лосос са салатом од поврћа зачињеном першуном и лимуном

Јеловник за четвртак

Доручак: омлет са ориганом и авокадо

Ужина: семенке бундеве и сунцокрета

Ручак: ћуретина и интегрални пиринач

Ужина: шоља јагода

Вечера: риба и печурке на жару

Прочитајте још: Смршајте је 4 кг за 5 дана помоћу биљке коју сви имамо код куће

Јеловник за петак

Доручак: палента са јогуртом

Ужина: шоља јагода

Ручак: спанаћ са пилетином, салата од краставца

Ужина: салата од руколе и авокада

Вечера: парадајз чорба

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.