Oglas
· · Komentari: 0
VITKE

Dijeta kojom se gube kilogrami i sprečavaju NADUTOSTi gasovi (JELOVNIK)

Od nadutosti i gasova možete se spasiti samo promenom načina ishrane.

1623844999_Depositphotos_271586064_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Nadutost, gasovi, bolovi u stomaku, teško kretanje i odeća koja steže oko struka najčešće su posledice nepravilne ishrane. S obzirom na to da su ovi simptomi veoma neprijatni bitno je da ih se što pre rešite, jer vremenom se tegobe samo produbljuju.

Pročitajte još: Zavisnost od šećera: Oslobodite se slatkog u 5 koraka

Gastroenterolozi objašnjavaju da kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, promena ishrane i obilje zeleniša u proleće uzrokuju brojne tegobe sa varenjem.

Strpljenje i dijeta
Lečenje zahteva strpljenje i dijetu, a najpouzdanija dijagnostika kod upornih tegoba je gastroendoskopija. Od velikog značaja su i pregled hormona štitaste žlezde, pregled stolice na skriveno krvarenje, kao i kolonoskopija i irigografija. Ako tegobe nisu previše izražene mogu da pomognu probiotici, a prvo što bi trebalo da uradite po savetu gastroenterologa je da promenite način ishrane.

Zabranjeno povrće

Konzumiranje mladog luka, rotkvica, spanaća, a naročito brokolija, crnog i belog luka, kupusa, patlidžana, krastavca, paprike, kukuruza i mahunarki može da izazove ili pogorša simptome kao što su nadutost, bolovi u trbuhu, pojačani gasovi, neredovne stolice, dijareja.

Većina ovih namirnica sadrži šećere koji su direktno odgovorni za otežano varenje.

Dozvoljeno voće i povrće

Zdravlje stomaka možete da sačuvate ako jedete banane, maline, jagode, pomorandže...

Smanjite unos soli!

Od povrća prijaju šargarepa, celer, krastavac, zeleno lisnato povrće, bundeva, maslina, krompir, tikvica i žuta paprika. Osim toga, potrebno je smanjiti unos soli, koja izaziva zadržavanje vode u organizmu i nadutost. Hranu začinite bosiljkom, mentom, origanom, peršunom, ruzmarinom i timijanom, jer su odlični za dobru probavu. Od žitarica bi trebalo jesti one koje ne sadrže gluten - pirinač, ovas i palentu.

Protiv nadutosti pomaže mleko bez laktoze

Protiv nadutosti pomaže i mleko bez laktoze, kao i sojino, ovseno i pirinčano mleko, tvrdi sirevi i jogurt bez laktoze. Dobro bi bilo i da se od masnoća koristi samo maslinovo ulje.

Pročitajte još: DIJETE POZNATIH: Da li znate koja svetska zvezda udiše ulje od grejfruta, a koja jede kockice od leda?

Jelovnik za ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice koje su natopljene jogurtom prethodne noći

Užina: krastavac

Ručak: pileće belo meso na žaru sa ruzmarinom i salata od šargarepe

Užina: krastavac

Večera: punjene tikvice

Jelovnik za utorak

Doručak: omlet sa spanaćem, paprikama i fetom

Užina: 1/4 šolje mešanih orašastih plodova

Ručak: paprike punjene šampinjonima i pirinčem

Užina:šolja jagoda

Večera: krompir čorba

Pročitajte još: SLATKI krompir: Savršen odabir za lagani obrok i tokom dijete (FOTO/RECEPT)

Jelovnik za sredu

Doručak: jogurt sa 1/2 šolje jagoda, 1/2 šolje borovnica i 1/2 šolje badema

Užina: banana

Ručak: salata od paradajza, krastavca, crnog luka, krompira i avokada

Užina: banana

Večera: grilovan losos sa salatom od povrća začinjenom peršunom i limunom

Jelovnik za četvrtak

Doručak: omlet sa origanom i avokado

Užina: semenke bundeve i suncokreta

Ručak: ćuretina i integralni pirinač

Užina: šolja jagoda

Večera: riba i pečurke na žaru

Pročitajte još: Smršajte je 4 kg za 5 dana pomoću biljke koju svi imamo kod kuće

Jelovnik za petak

Doručak: palenta sa jogurtom

Užina: šolja jagoda

Ručak: spanać sa piletinom, salata od krastavca

Užina: salata od rukole i avokada

Večera: paradajz čorba

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas