· · Коментари: 0
ВИТКЕ

Зависност од шећера: Ослободите се слатког у 5 корака

Уколико ваш оброк није комплетан ако се на крају не засладите, значи да сте већ развили зависности од шећера.

1622806476_Depositphotos_7237494_xl-2015-1-.jpg
Фото: Депозитфото

То није добра навика, јер стручњаци за исхрану упозоравају да слатка храна на мозак делује тако да стално тражи још слаткиша.

Прочитајте још: СЛАТКИ кромпир: Савршен одабир за лагани оброк и током дијете (ФОТО/РЕЦЕПТ)

Светска здравствена организација упозорава да је шећер у прекомерној употреби, а за одраслу особу то је више од шест кашичица дневно, штетан исто колико и пушење.

Последњих година, објављене су бројне студије које доводе у везу оболевање од карцинома и шећера. Зна се да прекомерна употреба слаткиша доводи до кварења зуба и до гојазности, али по

Заборавите на сокове
Половина шећера који просечан човек унесе у организам потиче од газираних и негазираних сокова, енергетских пића, кафе и чајева. Одвикавање од омиљеног напитка је тешко, па се саветује постепено смањивање шећера у слатким напицима до количине једне кашичице или мање по напитку.

Замене за шећер

Многи мисле да могу да смање унос калорија заменом шећера вештачким заслађивачима и тако смршају без великих промена у исхрани. Међутим, доказано је да вештачки заслађивачи не помажу у мршављењу. Штавише, они могу да подстакну зависност од шећера и слаткиша.

Прочитајте још: МАСЛИНОВО УЉЕ као решење за суве пете: Потребна су само три корака

Једење по навици

Пре него се импулсивно реагује на доступност слаткиша, запитајте се да ли сте гладни и желите баш тог тренутка нешто слатко или реагујете импулсивно и несвесно. Много људи једе слаткише из навике, а не из потребе.

Читајте декларацију

Научите се да читате декларацију на производима без обзира на то колико су ситна слова, јер многе намирнице садрже додат шећер. Њих избегавајте. Бирајте храну која садржи природни шећер у себи, што је добро за организам јер се они другачије прерађују од додатог вештачког шећера или заслађивача.

Фото: Пексел

Прочитајте још: Чај од нане за лечење акни? Богат је антиоксидансима и бори се против бактеријских инфекција

Боље једине домаће колаче него куповне

Сматра се да су медењаци припремљени са медом и интегралним брашном здрав слаткиш јер садрже Б витамине и магнезијум. Слаткиши са орашастим плодовима, овсеним пахуљицама и циметом су такође препорука, богати су фосфором, бакром и гвожђем па их често називамо храном за мозак. Добра пракса је и да сами правите слаткише јер ћете тако тачно знати количину шећера једете. Као замену за бели шећер користите јечмени слад, природни мед, суво воће, (грожђе, шљиве, смокве, кајсије, урме) и рогач.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.