Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈАПАНСКА ДИЈЕТА ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА НА СВЕТУ, КАЖУ СТРУЧЊАЦИ: Исхрана која продужава живот и због које мозак ради сто на сат

Јапанска исхрана је једна од најздравијих јер подразумева 80 % поврћа и 20 % рибе

1761031094_shutterstock_2078480329.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Традиционална јапанска кухиња заснива се на принципима хармоније, што исхрану ове земље чини једном од најздравијих. Није ни чудо што је Јапан познат по свом феномену: дом је највећег броја стогодишњака. Анкете међу стогодишњацима показале су да им је здрава исхрана помогла да остану активни и здрави толико дуго.

Принципи хармоније

Сама реч „вашоку“ (или „вашоку“) на јапанском значи „храна“ и „хармонија“. Стога, они схватају концепт хармоније дословно када је у питању исхрана. Верују да оброк треба да постигне равнотежу између здраве и разноврсне хране. Другим речима, храна не треба да буде само здрава већ и разноврсна, нудећи пун спектар укуса. То обично значи, на пример, да се уз чинију мисо супе служе два прилога од поврћа, јело од рибе и чинија куваног пиринча без уља или соли. На столу може бити риба, морски плодови, месо, соја, поврће - помало од свега. Исхрана која укључује и поврће и протеине сматра се најздравијом.

Још један принцип је уживање у храни умерено. То јест, требало би да једете довољно да бисте уживали у укусној храни и осећали се сито, али без нелагодности преједања. Зато се Јапанци придржавају система „хара хачи бу“, који се заснива на свесној исхрани. Они верују да уместо да постигну потпуну ситост, требало би да се зауставе на 80% ситости како би дуже остали активни и енергични.

Чињеница!

Овај систем се заснива на добро познатој чињеници: сигнал ситости из желуца не стиже до мозга одмах, већ након око 20 минута. Када се осетите 80% сити, вреди мало сачекати да видите да ли сте достигли ту тачку.

Још једно правило традиционалне јапанске исхране је да 80% хране треба да буде биљног порекла, а 20% протеина. У том погледу, исхрана је слична медитеранској исхрани, али са регионалним специфичностима. На пример, јапанску кухињу карактерише умами, познат и као „пети укус“. То је укус чорбе или меса са богатим, дуготрајним укусом који обогаћује свако јело. Овај термин се обично користи за храну богату природним глутаматом (печурке, соја, рибљи или сирни сос, парадајз итд.).

Коначно, хармонична презентација је такође важна Јапанцима. Приметићете да је сто постављен пажљиво, промишљено и организован: подељен на једнаке порције, равномерно обликован и распоређен на атрактивним малим тањирима и подметачима. Пића се служе у малим порцеланским или глиненим бокалићима. Ова врста презентације може бити напорна, али омогућава веће уживање и пажњу посвећену детаљима.

Занимљиво!

Јапанци се труде да сачувају витамине и минерале у својој храни. То се постиже не само начином кувања и температуром, већ и техником сечења: сецкају поврће како би се брзо скувало и изгледало укусно.

Јапанци су педантни по питању свежине, бирају природне, сезонске производе, јер само они обезбеђују телу хранљиве материје које су му потребне. На пример, у пролеће, на њиховој трпези се увек налазе млади зелени чај, лосос и изданци бамбуса, док се у јесен мацутаке печурке, скуша и печени кестени.

Основа исхране

Вашоку је првенствено исхрана богата поврћем, пиринчем, резанцима, производима од соје и рибом. Соја се користи не само за прављење тофуа, већ и ната, мисо супе и соја соса. Резанци се такође користе у топлим јелима. На пример, резанци се једу у супама (рамен, мисо), топлим салатама и уз рибља предјела. Месо, млечни производи и слаткиши се ретко једу, тако да нису део свакодневне исхране. Производи који имитирају природне производе (имитација кавијара, штапићи од ракова итд.) потпуно су одсутни из њихове кухиње.

Занимљиво!

Јапанци више воле „чист“ укус хране и стога ретко користе зачине.

Предности Васхокуа

Занимљиво је да је јапанска кухиња, управо због своје филозофије и културе хране – које чине основу Васокуа – уврштена на УНЕСКО-ву листу нематеријалне културне баштине. Предности јапанске исхране потврђене су бројним студијама. На пример, једна 15-годишња студија је открила да су они који су се придржавали јапанске исхране имали 15% мањи ризик од преране смрти од оних који су преферирали западњачку исхрану богату месом, прженом храном и великим порцијама.

Истраживања су потврдила да исхрана богата поврћем, рибом, морским плодовима, морским алгама и сојом, а сиромашна животињским протеинима, мастима и шећером, штити срце и крвне судове. На пример, студија из 2017. године је открила да је 91% мушкараца који су се придржавали јапанске дијете шест недеља доживело губитак тежине и смањење нивоа ЛДЛ холестерола.

Коначно, откривено је да Вашоку не само да продужава живот, већ и његов квалитет, помажући у одржавању менталне оштрине. Заиста, њихово омиљено пиће је зелени чај, чије аминокиселине и ензими благотворно делују на здравље мозга, чиме смањују ризик од Паркинсонове и Алцхајмерове болести.

Упркос ширењу брзе хране, којој чак ни Јапанци нису успели да побегну, успели су да сачувају своју националну кухињу. Чак и данас, са толико кулинарских искушења, теже да се придржавају филозофије и принципа Васокуа: превласт биљних протеина над животињским, исхрана заснована на поврћу, пиринчу, риби и морским плодовима. Сходно томе, јапанска исхрана тежи да буде здравија и са мање калорија.

Стручни коментар: Оксана Фаст, нутриционисткиња, психолог, чланица Међународног удружења нутрициониста и здравствених тренера

Јапан је традиционално познат по својој дуговечности, што поставља питање: шта Јапанце чини тако отпорним на болести и одржава добро здравље толико година? Један одговор лежи у њиховим јединственим прехрамбеним навикама. Пажња света се све више окреће ка дијети Васоку, за коју се верује да игра кључну улогу у дуговечности Јапанаца.

Нутритивна равнотежа

Вашоку је сложена комбинација протеина, угљених хидрата, масти и витамина. Нагласак је на конзумирању свежих производа.

Риба уместо меса

Док конзумација меса доминира у већини западних земаља, риба је кључна компонента у Јапану. Риба садржи омега-3 масне киселине, које су корисне за здравље срца.

Мање масти, више поврћа

Јапанци конзумирају мање засићених масти и више воле јела од поврћа. Броколи, спанаћ, краставци и морске алге су уобичајени на јапанској трпези.

Конзумирање житарица

Пиринач је главни извор угљених хидрата за Јапанце. Готово увек је присутан на столу као прилог или главно јело.

Минимум шећера

Вашоку подразумева умерену конзумацију слаткиша. Традиционални јапански десерти често користе мед или друге природне заслађиваче, што их чини мање калоричним.

Зелени чај

Мача, сенча и генмаича су врсте зеленог чаја које су неопходан део исхране. Ово пиће помаже варењу и садржи антиоксиданте.

Порције

Још једна карактеристика јапанске исхране је величина порција. Мали тањири и шоље подстичу умерено једење, што помаже у одржавању здраве тежине.

Принцип умерености

Јапанска култура хране наглашава уживање у сваком залогају, једући полако и пажљиво.

Вашоку је више од обичне дијете; то је филозофија здраве исхране. Она обухвата поштовање према природи, храни и сопственом телу. Нема сумње да овај приступ исхрани доприноси дугом и здравом животу.

Да бисте направили мени заснован на Васхоку дијети, препоручује се употреба следећих производа:

Риба и морски плодови:

харинга; туна; лосос; шкампи; дагње; морске алге - као што су нори, вакаме и конбу.

Поврће:

броколи; спанаћ; тиквице; бели купус; карфиол; шаргарепа; печурке (шитаке, еноки, маитаке).

Житарице и махунарке:

пиринач (посебно смеђи или црни); хељда (соба); адзуки; тофу.

Ферментисана храна:

мисо; нато; кимчи; кисели краставчићи (као што је умебоши).

Воће:

јабуке; крушке; брескве; цитрусно воће; киви.

Пића:

зелени чај; матцха; генмаицха; сенцха.

Уља и сосови:

сусамово уље (за прелив); соја сос (умерено); мирин; саке (за кување).

Зачини и биље:

ђумбир; васаби; црни и бели сусам; бели лук.

Када се придржавате Васоку дијете, препоручује се избегавање прекомерне конзумације рафинисаних шећера, прерађене хране и животињских масти. Циљ је уравнотежити унос угљених хидрата, протеина и масти, са нагласком на свежој, непрерађеној и хранљивој храни.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas