· · Коментари: 0
исхрана

Како да одолимо? Трикови помоћу којих можемо да одржимо здраве навике током празника

У време празника смо веома заузети – правимо празничне трпезе, окупљамо читаву породицу и планирамо понеко заједничко путовање. Због бројних обавеза, тешко се одржавају фитнес и нутритивни циљеви – али то не значи да је и немогуће.

1637566060_shutterstock_1240472755.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Планирајте унапред

Направите агенду: Радите нешто лагано у недељи опоравка од вежбања, као што је повремено дизање малих тегова или вежбање са еластичним тракама;

Одредите приоритете у храни: Када једете нешто нутритивно богато и од чега сте сити уместо да поједете огроман оброк, то је одличан начин да се држите својих нутритивних циљева. Избегавајте прескакање оброка, посебно доручка: Људи често забораве да једу у време празника, али то може довести до пада шећера у крви што производи велику глад, стрес и проблеме са спавањем. Постарајте се да једете конзистентније.

Прочитајте још: Испијање ЗЕЛЕНОГ чаја је кључно за мршављење! Ево и због чега

Испланирајте изглед свог тањира: У оквиру свог оброка, једите прво храну богату нутријентима као што су воће и поврће, затим додајте житарице од целог зрна и мршаве протеине. Ово ће помоћи да не заборавите ни на једну важну намирницу.

Саопштите своје обавезе

Разговарајте са својим пријатељима и породицом о својим обавезама, и то ће помоћи при избегавању непријатних питања и конверзација о вашим изборима. Када унапред припремите своје пријатеље и породицу, они ће вас подржати. Можда ће се понудити и да вам се придруже!

Запамтите, није „све или ништа”

Немојте пасти у замку веровања да нисте успели ако се нисте држали свог плана савршено. Здравији начин размишљања се фокусира на дугорочно здравље. Ово не значи савршенство, већ прилагођавање како захтевају годишња доба, па и празници.

Једите свесно

Када једете свесно, то вам може помоћи да више уживате у храни. Ипак, и када одлучите да уживате у храни свесно, мозгу је потребно времена да вам каже да сте сити. У реду је да сачекате мало између порција, да бисте добили прецизније информације шта вам тело тражи.

Прочитајте још: Мршавите природним путем: Четири лимуна дневно и килограм мање недељно

Будите активни заједно

Охрабрите друге и повећајте своје кретање током празника тако што ћете учествовати у активностима које ће вам покренути срце као групи. Планирајте шетњу након вечере, пријавите се за празничну трку или се играјте напољу са децом.

Припремите нутритивно богат оброк

Једноставан начин да контролишете своје изборе у храни јесте да донесете или припремите нутритивно богат оброк који ћете поделити. Обиман, богат оброк ће пружити витамине и минерале, држећи вас ситим.

Нека сан буде приоритет

Спавање је главно када је реч о одржавању осталих добрих навика. Уз мањак сна, друге одлуке постану изазовније. Препоручује се 7-9 сати сна свако вече, чак и током празника. То ће вам помоћи да смањите стрес и држати вас здравим на више нивоа.

Одвојите време да се ослободите стреса

Празници могу да буду стресни, а брига о себи помоћи ће вам да се боље опходите и према себи, и према другима. Пробајте да вежбате, медитирате или да идете у шетњу. Кажите другима да вам треба време за себе, то је потпуно разумљиво. Објасните да ћете се осећати много боље после неког времена како бисте се ослободили стреса, па понудите да учествујете у друштвеној активности кад се вратите у акцију.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.