· · Коментари: 0
САВЕТИ

Како се ослободити сталне ГЛАДИ и жеље за ГРИЦКАЛИЦАМА?

Глад и жудња за шећером понекад могу бити прилично непријатни, посебно када покушавате да смршате

1679860106_278132_shutterstock-1042419676.jpg
Фото: Shutterstock

Свима нам је познат непријатан осећај глади, гласно круљење у стомаку, смањена концентрација и расположење и опсесивне мисли о храни. Понекад је потпуно природно бити гладан, а овог осећаја свакако не треба да се плашимо. Ово је користан сигнал из тела да нам је потребно да допунимо наше резерве енергије. Такође, добро је с времена на време имати жељу за чоколадом. Међутим, требало би да размислите да ли се осећај глади или жудња за брзом храном јавља пречесто и спречава вас да нормално функционишете.

Пијете врло мало воде

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Да ли сте икада чули да је глад сигнал да је ваше тело заправо жедно? Можда ово није речено узалуд. Ако осећате глад, покушајте да пијете воду. Можда ћете открити да је жеља за чоколадом или додатним оброком заправо била жедна. Вода ће помоћи да се делимично напуни стомак и тиме смањи осећај глади. Наравно, не терамо вас да уместо ручка пијете 2 литра воде. Чаша воде пре оброка може бити од велике помоћи у губитку килограма, посебно када сте на дијети. Можда ће вас уверити и резултати студије спроведене на мршавим мушкарцима који су пили 568 мл воде пре оброка. Коначни резултати студије показали су да су ови мушкарци конзумирали мање калорија и осећали се сито.

Пијете алкохол

Алкохол се с правом може сматрати једним од највећих непријатеља губитка тежине. Након што га поједете, апетит вам се повећава, а такође је мање вероватно да ћете бирати производе који су погоднији за мршављење. На пример, ако дођете кући са забаве у 4:00 ујутро, да ли ћете свратити на роштиљ или направити салату од ћурећег поврћа код куће? Верујемо да ћете изабрати прву опцију. Исто тако, вероватно бисте више волели чипс са пивом него воће са грчким јогуртом.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Не једете довољно протеина

Протеин је макронутријент са најзаситнијим ефектом. На пример, ако својој омиљеној салати од поврћа додате додатну порцију пилетине или тофуа, нећете осетити глад одмах након што је поједете. Овај макронутријент је важан за тело не само зато што даје већи осећај ситости. То је првенствено грађевински блок ћелија имуног система, наших мишића и других ткива. Зато спортисти посебну пажњу обраћају на унос протеина.

Нема довољно масти у вашој исхрани

Дани када је сало демонизовано и људи су га се плашили давно су прошли. Маст је макронутријент неопходан за правилно функционисање хормона у телу и апсорпцију одређених витамина. Штавише, то је носилац укуса. 

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Маст такође има предност у томе што је потребно најдуже за варење свих макронутријената и такође успорава апсорпцију других хранљивих материја које једете са њом. Ово делимично објашњава зашто се осећате најтеже када једете пржени сир са помфритом и тартар сосом. Покушајте да искористите моћ масти у своју корист и додајте је довољно у сваки оброк.

Да ли више волите рафинисане угљене хидрате од сложених?

Журите ли ујутру на посао и једете крофну у журби у покрету, а онда се питате зашто сте опет гладни сат времена касније? Наравно, бићете гладни - на крају крајева, садржи велику количину једноставних шећера, који имају висок гликемијски индекс. Ово ће подићи ниво шећера који наше тело покушава да регулише тако што брзо производи више инсулина. Шта се даље дешава? Ниво гликемије пада чак ниже него што је био пре него што сте појели крофну, а ви сте поново гладни и поново жудите за нечим. У екстремним случајевима, ове флуктуације могу бити попут дуге вожње ролеркостером са поновљеном глађу и задовољством које произилази из једења брзе хране.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.