· · Коментари: 0

Исхрана на послу: Највеће грешке које правимо док једемо у канцеларији

Правећи ове грешке, долази до гомилања килограма

1670256876_shutterstock_1310260165.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Већина нас ради из канцеларије пет дана у недељи. Самим тим, није изненађујуће што радно време укључује више оброка. Али да ли сви једемо исправно? У наставку вам откривамо појединости о главним грешкама у исхрани у канцеларији.

Исхрана на радном месту

Понекад има толико пословних састанака да немамо времена за доручак или ручак. Као резултат тога, цео дан смо гладни, а ноћу једемо много више, често прекорачујући дневни унос калорија. Поред тога, једући на овај начин, тешко је размишљати о квалитету производа. Брзо и слатко и у реду је! Таква исхрана може довести до повећања килограма и недостатка или неравнотеже између протеина, масти, угљених хидрата, влакана, витамина, минерала и елемената у траговима.

Прочитајте још: РАЗБИЈАМО МИТОВЕ: Ево како и у које време заиста треба да пијете воду (ВОДИЧ)

Претпоставимо да још увек не можемо занемарити глад и покушати да не прескачемо главне оброке. Још једна велика грешка је једење за рачунаром док настављате да радите или седење на телефону док конзумирате садржај на Инстаграму или YоуТубе каналима за време ручка. Да, чак ни ћаскање са колегама током ручка није најкориснија, иако је уобичајена навика. Ако не обраћамо довољно пажње на храну, врло лако се преједамо.

Да бисте избегли ове две грешке, покушајте да доручкујете код куће и сваки дан одвојите одређено време за јело у канцеларији. Морате јести полако и промишљено, скупљајући све потребне тањире за ручак: споре угљене хидрате (најбоље ако су у питању житарице, хлеб од целог зрна или тестенина од дурум пшенице), протеине, висококвалитетне масти и влакна у облику поврћа. Важно је запамтити о редовности – обедовање у исто време имаће благотворно дејство на тело.

Погрешне грицкалице на радном месту

Следећа грешка глатко следи из претходних. Да, грицкалице су важне, али и оне морају бити избалансиране и уз остале оброке пратити општи распоред. За ужину не треба бирати намирнице са високим садржајем брзих угљених хидрата: њихов вишак дугорочно доводи до гојазности, дијабетеса и разних кардиоваскуларних болести. Краткорочно, слатка храна доводи до кратког налета енергије, а затим може изазвати поспаност након оброка, односно жељу за спавањем након јела.
Хајде да видимо шта се не може класификовати као здраве грицкалице. Прво, све слатке грицкалице – чоколадице, сиреве, кроасане, сладолед, па чак и много јогурта. Уместо тога, поједите сендвич од интегралног хлеба са крем сиром, протеински десерт без шећера или грчки јогурт са орасима, бобицама или воћем. Међутим, такође не треба јести превише – садрже велику количину фруктозе, због чега се не осећамо сити.

Прочитајте још: Колико сати спавања нам је заиста потребно? Сан је од суштинског значаја за бројне процесе у телу

Ово смо већ дотакли у претходном пасусу, али, нажалост, главни део ручка канцеларијских радника такође није увек пун и хранљив. За ручак се не треба наслањати на кромпир, тестенину од целог зрна, пицу или сендвиче на белом хлебу. Ове намирнице имају висок гликемијски индекс (ГИ), узрокују скокове инсулина у крви, а такође могу довести до поспаности након оброка.

Вишак кафе и енергетских пића

Наше тело (укључујући мозак) користи АТП (аденозин трифосфорну киселину) као извор енергије. Процес производи слободни аденозин, који се такође назива „молекул умора“. Везивањем за рецепторе сигнализира мозгу о умору и почињемо да заспимо, откуцаји срца се успоравају.

Кофеин је антагонист аденозина. Он вара тело: везује се за рецепторе, а аденозин не може да стигне тамо. Због тога не осећамо умор и поспаност неколико сати, али онда поново заспимо. Али само зато што нас кофеин чини буднијима не значи да се уопште не осећамо уморно. Напротив, као резултат тога радимо више, а умор се још више акумулира. Енергетичари раде на истом принципу.

Да би ваш однос са кафом био здравији, покушајте да се довољно наспавате, не пијте више од две шољице дневно и избаците слатке сирупе и шећер у свом напитку, као и десерте који често иду уз то.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.