Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈЗДРАВИЈИ НАЧИН ДА ИЗГУБИТЕ КИЛОГРАМЕ: Заборавите на дијете и изгладњивање

Здрава дијета која вам може помоћи у борби са сувишним килограмима

1688127691_zdrava-dijeta.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У данашњем свету у којем се све више људи суочава с проблемом прекомерне тежине, постаје све важније разумети значај здравог и одрживог мршављења.

Нормална дијета за мршављење, која се фокусира на здраве навике исхране и постепено смањење телесне тежине, игра кључну улогу у постизању циља губитка килограма на одржив начин.

У овом тексту ћемо истражити стратегије и смернице за здраво мршављење које ће вам помоћи да постигнете своје циљеве и одржавате здраву тежину на дуже стазе.

Шта све да обухвата нормална дијета за мршављење
Нормална дијета за мршављење обухвата неколико важних аспеката а пре свега калоријски дефицит који је кључан. Поента је уносити мање калорија него што трошите како бисте изгубили тежину. Препоручује се умерени калоријски дефицит од 500-1.000 калорија дневно.

Уравнотежена исхрана

Уравнотежена исхрана је важна. Дијета би требала укључивати разнолику храну из свих група намирница. Придајте пажњу свјежем воћу и поврћу, целовитим житарицама, немасним изворима протеина попут рибе и махунарки те здравим изворима масти попут орашастих плодова и семенки.

Величина порција

Контрола порција је кључна. Важно је пратити величину порција како бисте ограничили унос калорија. Употребите мање тањире, користите вагу за храну и читајте етикете како бисте били свесни калоријског садржаја оброка. Смањите унос шећера и прерађене хране. Покушајте ограничити унос шећера, слатких напитака и прерађених намирница. Радије бирајте природно слатке опције попут воћа и ограничите унос соли.

Редовна исхрана

Редовни оброци и ужине су важни. Препоручује се конзумирање мањих, али чешћих оброка како бисте одржавали стабилни ниво енергије и смањили жудњу за нездравом храном. Немојте прескакати доручак и покушајте јести свака 3-4 сата.

Пијте више воде

Повећајте унос воде. Пијте довољно воде током дана како бисте остали хидрирани и смањили потребу за храном. Вода такође помаже у одржавању здравог метаболизма.

ФИзичка активност

Укључите физичку активност у своју свакодневицу. Поред дијете, редовна физичка активност је важна. Комбинација кардиоваскуларних вежби (трчање, ходање, бициклизам) и тренинга снаге помаже у сагоријевању калорија, повећању мишићне масе и убрзању метаболизма.

Важно је запамтити да је свака особа јединствена, па приступ мршављењу може бити индивидуалан. Ако имате посебне здравствене услове или циљеве, препоручљиво је консултовати се с нутриционистом или стручњаком за исхрану који ће вам пружити персонализоване смернице.

Зашто је уравнотежена исхрана кључна за нормално мршављење и одржавање оптималне тежине
Уравнотежена исхрана је кључна за нормално мршављење и одржавање оптималне тежине из неколико разлога.

Једите воће, поврће, житарице

Прво, уравнотежена исхрана обезбеђује потребне хранљиве материје које наше тело треба за правилно функционисање. Комбинација различитих група намирница, попут воћа, поврћа, житарица, протеина и здравих масти, пружа нам све потребне витамине, минерале и остале хранљиве састојке. Ови нутријенти су важни за одржавање енергије, јачање имуног система и регулисање различитих телесних функција.

Мање сте гладни

Када тело добија све потребне хранљиве материје, има мање шансе да осећа глад и жудњу за нездравом храном, што помаже у контроли телесне тежине. Друго, уравнотежена исхрана помаже у одржавању стабилног нивоа шећера у крви. Када једемо оброке који су богати рафинисаним шећерима и угљеним хидратима, наш ниво шећера у крви нагло расте, а затим брзо пада.

Ово може довести до наглих промена енергије, осећаја умора и повећаног апетита. Са друге стране, уравнотежена исхрана која укључује сложене угљене хидрате, влакна, протеине и здраве масти помаже у одржавању стабилног нивоа шећера у крви. То значи да се осећамо ситим дуже време и мање смо склони преједању или грицкању нездравих грицкалица.

Правилан метаболизам

Познато је да уравнотежена исхрана помаже у одржавању правилног метаболизма. Када тело добија довољно хранљивих материја из различитих извора хране, метаболизам функционише ефикасније. Правилан метаболизам омогућава ефикасно сагоревање калорија и трансформацију хране у енергију. Када имамо спор метаболизам, телесне масти се често нагомилавају, што доводи до повећања телесне тежине. Уравнотежена исхрана, заједно са редовном физичком активношћу, може помоћи у одржавању бржег метаболизма и бољој контроли телесне тежине.

Опште здравље

Коначно, уравнотежена исхрана утиче на наше опште здравље и добробит. Прекомерна телесна тежина и нездрава исхрана могу повећати ризик од разних здравствених проблема као што су срчане болести, дијабетес типа 2, висок крвни притисак и други.

С друге стране, уравнотежена исхрана богата свежим намирницама, влакнима и хранљивим састојцима помаже у очувању здравља срца, регулисању нивоа холестерола и одржавању здравог крвног притиска.

Укратко, уравнотежена исхрана је кључна за нормално мршављење и одржавање оптималне тежине јер пружа телу све потребне хранљиве материје, одржава стабилан ниво шећера у крви, подржава правилан метаболизам и доприноси општем здрављу и добробити.

Избор намирница за здрав режим исхране

За здрав режим исхране, важно је бирати разнолике намирнице које ће пружити потребне хранљиве састојке за оптимално функционисање организма. Ево неких кључних група намирница које треба укључити у здраву исхрану:

Воће и поврће

Воће и поврће су богати влакнима, витаминима, минералима и антиоксидансима. Требало би конзумирати разнолике врсте воћа и поврћа, укључујући тамнозелено лиснато поврће, шарено поврће попут паприке, шаргарепе, парадајза, као и различите врсте воћа као што су јабуке, банане, бобичасто воће и агруми.

Интегралне житарице

Интегралне житарице, попут интегралног хлеба, смеђе риже, јечма, оваса и киное, су богате влакнима, витаминима Б комплекса и минералима. Оне пружају дуготрајну енергију и подржавају здраву пробаву.

Протеини

Бирајте немасне изворе протеина као што су пилетина, ћуретина, риба, јаја, махунарке (пасуљ, сочиво, грашак) и орашасти плодови. Протеини су кључни за изградњу и одржавање мишићне масе, као и за осећај ситости.

Млечни производи и замене

Укључите нискомасне или немасне млечне производе попут јогурта, сира и млека. Ако сте интолерантни на лактозу или преферирате веганску исхрану, бирајте биљне замене као што су бадемово млеко, сојино млеко или млеко од кокоса.

Здраве масти

Умерено конзумирајте здраве масти које се налазе у маслиновом уљу, авокаду, орашастим плодовима и семенкама. Ове масти су добре за срце и доприносе осећају ситости.

Важно је напоменути да треба избегавати прекомерну конзумацију прерађене хране, слаткиша, газираних пића и засићених масти.

Такође, не заборавите редовно уносити довољно течности, најбоље воде. Прилагођавање исхране својим индивидуалним потребама и здравственом стању је такође важно. Консултација са стручњаком за исхрану може вам помоћи да направите план исхране који одговара вашим потребама и циљевима.

Контрола порција и калорија: израчунавање калорија у оброку
Контрола порција и калорија је важна када желите одржавати здрав режим исхране. Израчунавање калорија у оброку може вам помоћи да пратите унос хране и осигурате да не уносите превише калорија. Ево неколико корака које можете пратити:

Консултујте се с нутриционистом

Нутрициониста вам може помоћи да одредите колико калорија дневно требате уносити на основу вашег пола, старости, нивоа физичке активности и циљева.

Вагајте храну

Да бисте прецизно израчунали калорије, користите кухињску вагу како бисте измерили количину хране коју конзумирате. На тај начин ћете знати тачну тежину и моћи ћете израчунати калоријски унос.

Користите онлине алате

Постоје разни онлине алати и мобилне апликације које вам могу помоћи да пратите унос калорија. Унесите намирнице које конзумирате и количину, а алати ће вам пружити процену калоријског уноса.

Водите дневник исхране

Водите белешке о храни коју конзумирате како бисте имали увид у своје навике и унос калорија. То вам може помоћи да пратите свој напредак и идентификујете области које можете побољшати.

Како избећи емоционално преједање

Да бисте избегли емоционално преједање, важно је развити свест о својим емоцијама и пронаћи алтернативе за емоционално задовољство осим хране.

Покушајте се бавити физичком активношћу, као што је шетња или вежбање, пишите дневник или се обратите блиским особама за подршку.

Идентификујте окидаче који вас наводе на преједање и развијте стратегије за суочавање с њима, као што је дубоко дисање или медитација. Слушајте своје тело и једите само кад сте стварно гладни, а не из емоционалних разлога.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas