Вероватно сте већ чули за план исхране који се зове МИНД дијета, али нисте били сигурни о чему се тачно ради. Креатори овог режима поручују – једите главом!
Да, осмишљена је како би побољшала здравствено стање ума и тела, смањила ризик од губитка функције мозга које с годинама неминовно успоравају, а научници верују да је ефикасна и у превенцији Алцхајмерове болести, баука савременог доба с којим се тренутно суочава више од 35 милиона људи широм света.
Популарна МИНД дијета одлично се показала у скидању вишка килограма, али и смањењу ризика од хипертензије, болести срца, можданог удара. Међутим, научници тврде да би могла да игра важну улогу и у заштити од деменције, односно њеног најчешћег облика. Према истраживању спроведеном 2015. године, када је и настала, МИНД дијета смањила је ризик од Алцхајмерове болести код 53 % особе које су се строго држале правила.
Овај режим исхране представља спој две најбоље и најефикасније дијете у које се нутриционисти заклињу – медитеранске и ДАСХ. Програм је развила Марта Морис, нутриционистички епидемиолог, у медицинском центру Раш Универзитета кроз студију коју је финансирао Национални институт за старење. Основни циљ студије, пише Дијета.нет, био је проналажење начина исхране који би помогао смањењу ризика од Алцхајмерове и других болести сличне природе.
Прича је једноставна. Постоје намирнице које треба укључити у дневни мени и постоје групе које би било најпаметниј избегавати. Оне "добре" су поврће, посебно зелено лиснато (у великим количинама), бобичасто воће (нарочито боровнице), орашасти плодови, махунарке (пасуљ, сочиво…), вино, интегралне житарице, риба, живинско месо и маслиново уље.
Из исхране би требало избацити све оно што већ годинама носи етикету шкарта, а то су похована, брза и прерађена храна, црвено месо, сиреви, путер и маргарин, грицкалице, слаткиши, сокови и пића са додатком шећера или вештачких заслађивача. Има логике.
Према студији из 2012, боровнице, јагоде и купине спречавају когнитивно старење код жена и до две и по године, што значи да постоји веза између бобичастог воћа и менталних процеса и функција. Слично томе, чини се да постоји и конекција између лиснатог зеленог поврћа – попут кеља, спанаћа и зеља – и споријег когнитивног пада повезаног са старењем.
Према неким истраживањима, фасцинантна МИНД дијета подмлађује ум за чак седам година, што је невероватан податак.
Овај квалитетан режим узео је најбоље од медитеранске исхране, која се фокусира на конзумирању што природније хране и ограничава нездраве масноће, као и од ДАСХ дијете (прехрамбени приступи за заустављање хипертензије, у преводу), која позитивно утиче на крвни притисак и држи га под контролом повећавањем уноса корисних намирница.
Правила налажу да се дневно конзумирају три порције јела од интегралних житарица, свежа салата и различите врсте поврћа, по једна чаша вина, махунарке. У току недеље било би добро да бар три до четири ужине садрже орашасте плодове, а најмање два пута седмично препоручују се живинско месо и бобице. Риба - најмање једном недељно, због здравих омега-3 киселина, за које већ знате да између осталог имају благотворан утуцај и на здравље срца и мозга.
Ако намирнице са лошег списка не можете да избаците, потрудите се да бар ограничите унос. Маслац је дозвољен сваког дана, али не више од једне кашике, црвено месо (говедина, телетина, свињетина, јагњетина) можете јести четири пута недељно, сир – довољна је једна порција недељно, а исто важи и за брзу храну као што су помфрит, хамбургер, поховане грицкалице и слично. Не претерујте ни са слаткишима.
Као што је на почетку наведено, МИНД дијета смањила је ризик од Алцхајмерове болести за 53% код оних који су се строго држали правила. Учесници који су се оглушили на препоруке нису имали користи од овог програма, што значи да - нема варања!