· · Коментари: 0
ПИТА

Аутентична грчка СПИНАКОПИТА - Комбинација спанаћа и фете која се не заборавља! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Јело које нас неодољиво подсећа на Грчку.

1626949351_Untitled15.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Димитра'с Дисхес

Спанакопита је невероватна и изузетно популарна грчка пита од спанаћа. Традиционално грчко јело где се спанаћ, фета, маслиново уље, зачинско биље пеку у златном, хрскавом тесту. То је омиљено пређело, оброк и грицкалица не само у Грчкој већ и широм света. Идите у било коју пекару у Грчкој и наћи ћете ову дивну питу!

Прочитајте још: Пет идеја за ТОСТ пун протеина: Намаз од младог сира у комбинацији са боровницама је само почетак (ВИДЕО)

Рецепт за спанакопиту

  • 1 килограм смрзнутог спанаћа 
  • 1 лук ситно исецкан или 3-4 млада лука исецкана само на беле делове
  • 2 кашике маслиновог уља и још мало за премазивање
  • 3 кашике сецканог першуна
  • 2 кашике сецкане мирођије
  • 1/4 шоље сецкане свеже нане (или 2 кашике суве)
  • 1/4 кашичице мушкатног орашчића
  • 1 кашичица шећера
  • 300 гр уситњене и нарибане фете
  • 3 јаја
  • 12 листића фило теста (или обичне коре)

Припрема: 

Загрејте рерну на 180 степени.

На рингли загрејте посуду са кашиком маслиновог уља. Пропржите лук док не омекша. Додајте спанаћ (проверите да ли сте исцедили воду). Пропржите спанаћ са луком неколико минута. Додајте зачинско биље, мушкатни орашчић и шећер и динстајте још 2-3 минута.

Одложите и пустите да се охлади.

Рендати половину фете, а остатак измрвити. У малу посуду умутите јаје и додајте фету. Додајте смешу јаја у спанаћ и додајте другу кашику маслиновог уља. Мешајте тако да се сви састојци помешају.

Тепсију премажите маслиновим уљем. Ставите лист фило у шерпу и премажите маслиновим уљем. Поновите са још 5 фило листова. Равномерно распоредите смешу спанаћа. Покријте са још 6 фило листова мазајући сваки маслиновим уљем. Све ово можете да увијете и у обичну кору, као кад правите питу.

Исеците фило који виси преко посуде. Зарежите врх ножем (немојте сећи до краја, само кроз горње фило листове) за око 10-12 комада. Пеците око 40 минута док фило не постане златне боје. Извадите из рерне и пустите да се пита охлади. Исеците на комаде. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.