· · Коментари: 0
МЛАДЕНЦИ

Да би им брак био сладак и дуговечан МЛАДЕ НЕВЕСТЕ сутра месе 40 колачића - МЛАДЕНЧИЋА! (РЕЦЕПТ)

Младе домаћице месе 40 округлих колачића, пеку и премазују медом, чиме се изражава жеља да бракови склопљени те године, буду слатки.

1616332805_Mladencici.jpg
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Милица Михаиловић

Православна црква 22. марта празнује Дан Светих 40 Мученика Севастијстих, у спомен младим војницима који су положили живот за веру Исуса Христа.

У народу је тај дан познатији као Младенци, који обележавају супружници у првој години брака. Младе домаћице тога дана у својој кући дочекују госте и показују своје умеће као домаћице правећи младенчиће.

Прочитајте још: Време је за десерт који ће натерати укућане да ПОЛИЖУ ПРСТЕ: Направите неприкосновену Рафаело чиз торту (ФОТО)

Један од обичаја који је везан за Младенце јесу Младенчићи. Младе домаћице месе 40 округлих колачића, пеку и премазују медом , чиме се изражава жеља да бракови склопљени те године, буду слатки. Треба напоменути да се Младенчићи увек спремају посни, јер падају у време Великог Васкршњег поста.

Састојци: 

  • 600 г брашна т-500 за кисела теста
  • 300 мл газиране воде
  • 25г свежег квасца
  • пола кашичице соли
  • 1-2 шећера
  • 4 кашике уља
  • кора лимуна и наранђже
  • мед
  • млевени ораси
  • уље за премазивање

Упутство: Просејати брашно, да би било растресито. Узети мало од брашна, додати со и шећер, мало воде и растворити квасац да нарасте. Изрендати кору лимуна и наранђже и додати брашну, затим додати уље, квасац и воду. Умесити тесто, покрити и оставити да се удвостручи.

Прочитајте још: Идеалан недељни ручак: Данас припремамо фантастичну пилетину у сосу (ФОТО/ВИДЕО)

Развући оклагијом дебљине 1цм, вадити модлом кругове ређати на папир за печење. Премазати уљем, покрити и оставити да одстоје око пола сата.

Пре печења гранчицом босиљка боцнути тесто пар пута или засећи ножем умоченим у воду.

Прочитајте још: Одличан рецепт препун здравих намирница: Бака Јела припрема букет шаренила на једном тањиру (ФОТО/ВИДЕО)

Рерну угрејати на 200 степени, ставити да се пеку и смањити на 180 степени, пећи 15-ак минута. Одмах по вађењу из рерне премажите водом помоћу четкице. Биће мекани.

Премазати медом и по жељи посути млевеним орасима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.