Oglas
· · Komentari: 0
MLADENCI

Da bi im brak bio sladak i dugovečan MLADE NEVESTE sutra mese 40 kolačića - MLADENČIĆA! (RECEPT)

Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki.

1616332805_Mladencici.jpg
Foto: Printskrin / You Tube / Milica Mihailović
Oglas

Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista.

U narodu je taj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice praveći mladenčiće.

Pročitajte još: Vreme je za desert koji će naterati ukućane da POLIŽU PRSTE: Napravite neprikosnovenu Rafaelo čiz tortu (FOTO)

Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom , čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

Sastojci: 

  • 600 g brašna t-500 za kisela testa
  • 300 ml gazirane vode
  • 25g svežeg kvasca
  • pola kašičice soli
  • 1-2 šećera
  • 4 kašike ulja
  • kora limuna i naranđže
  • med
  • mleveni orasi
  • ulje za premazivanje

Uputstvo: Prosejati brašno, da bi bilo rastresito. Uzeti malo od brašna, dodati so i šećer, malo vode i rastvoriti kvasac da naraste. Izrendati koru limuna i naranđže i dodati brašnu, zatim dodati ulje, kvasac i vodu. Umesiti testo, pokriti i ostaviti da se udvostruči.

Pročitajte još: Idealan nedeljni ručak: Danas pripremamo fantastičnu piletinu u sosu (FOTO/VIDEO)

Razvući oklagijom debljine 1cm, vaditi modlom krugove ređati na papir za pečenje. Premazati uljem, pokriti i ostaviti da odstoje oko pola sata.

Pre pečenja grančicom bosiljka bocnuti testo par puta ili zaseći nožem umočenim u vodu.

Pročitajte još: Odličan recept prepun zdravih namirnica: Baka Jela priprema buket šarenila na jednom tanjiru (FOTO/VIDEO)

Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti da se peku i smanjiti na 180 stepeni, peći 15-ak minuta. Odmah po vađenju iz rerne premažite vodom pomoću četkice. Biće mekani.

Premazati medom i po želji posuti mlevenim orasima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas