Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да направите УКРАСЕ ЗА СЛАВСКИ КОЛАЧ? Изгледа тешко, али је процес веома једноставан

Погача је неизоставни део славске трпезе

1700045303_shutterstock_1893676411.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Слављење славе је јединствен религијски обичај којим породица поштује не само свеца и Цркву, него и своје претке. Оно што је заједничко свим Србима који славе славу су жито, славски колач, свећа и вино. Славски колач представља врхунац умећа сваке домаћице, а прави се вече уочи славе. Када се умеси погача, на ред долази прављење украса који симболизују срећу и благостање и чија је припрема једноставна.Украси за славски колач се праве од посебног посног теста без млека, квасца и јаја.

Сам славски колач је симбол тела Исуса Христа, а вино којим се колач прелива представља његову крв. Зато се на средини колача, као и на четири места по ободу, ставља печат са словима ИС ХС НИ КА (на ћирилици) што је грчка скраћеница од “Исус Христ побеђује“. За утискивање овога знака користи се дрвени печат који се купује у цркви, али се у пракси обично наслеђује с колена на колено. Украшава се орнаментима по жељи домаћице, а сваки симбол има своје значење. Украси на славском колачу требају да буду светлији, а то ћете добити ако у тесто додате више соли. Обичај везан за славски колач подразумева то да га укућани ломе тачно у подне.

Ако се деси да украси на славском колачу загоре, спасићете их тако што размутите брашно у води и премажете украсе који ће побелети када се осуше. Уколико желите да истакнете неки детаљ на колачу, премажите га размућеним јајетом.

Састојци:

  • 200 г брашна
  • 3 кашичице соли
  • 110-120 мл топле воде

Како се праве украси за славски колач - рецепт:

У посуди добро сједините брашно, со и воду. Добијену смесу за украсе покријте провидном фолијом, па оставите да одстоји неких пар минута. Направите украсе за славски колач, па их ређајте на погачу. Украси се стављају на славски колач када је погача скоро готова. Када поређате украсе, вратите славски колач да се запече. У наставку текста прочитајте како се праве украси за славски колач и шта представљају:

Клас жита

Да бисте добили богат клас жита као украс на славском колачу потребно је прво да направите од теста ваљак, дужине и дебљине као мали прст. Након тога узмите ваљак у руку и оштрим маказама наизменично плитко засеците тесто како би се добиле шаре које асоцирају на клас жита. Клас жита означава родну годину.

Птица

За прављење птице као украса је такође потребно да се направи ваљак од теста, око 15 цм дужине и да се затим пажљиво завеже у чвор. Горњи део обликујте као врат, главу и кљун птице, а доњи део притисните прстом да бисте спљоштили тесто и затим направите реп. Реп можете исећи ножем, маказама или једноставно шарати виљушком. Птица означава здравље, весеље и мир у кући.

Цвет (кала и ружа)

Славски колач можете украсити различитим цветовима. Ако сте се одлучили за кале, онда поклопцем од флаше (малом модлом) вадите кругове од теста, премажите их са мало воде при дну, затим то стисните и тако ћете добити мале кале. Њих можете спајати и правити већи цвет.

Уколико желите руже, такође је потребно да модлом обликујете кругове, али прво обликујте комад теста у облик сузе и на њега ређајте кружиће тако што ћете их преклапати и лепити са водом. Цвеће означава лепоту и чистоћу душе и тела.

Грозд

Ако желите да украсите славски колач гроздом, потребно је да направите два ваљка од теста. Један дужине око 15 цм и 2 мм дебљине, а други исте те дебљине, али око 2 цм дужине. Затим направите око 15-ак куглица (већих и мањих) да би грозд био богат. На дужи ваљак, са обе стране помоћу мало воде, залепите по 4 веће куглице, али оставите део ваљка да остане за петељку. На њих затим додајте са једне стране краћи ваљак и на њега и около ређајте мање куглице. На крају уврните мало крај који је остао да вири, да би се добио утисак петељке. Грожђе, у виноградарским крајевима, означава берићетну годину са много вина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas