Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПАЛАЧИНКЕ КОЈИМА НИКО НЕ МОЖЕ ДА ОДОЛИ: Ево неколико једноставних трикова који вам могу помоћи да постанете прави мајстори

Направите смесу по традиционалној рецептури

1754812207_9891f31650a135c93fa0781430c1b9e9a4a78a62.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Припрема смесе за палачинке требало би да буде један од најједноставнијих подухвата у кухињи, али колико год се припрема смесе чинила једноставном, честе су расправе о малим триковима који ће осигурати мекане и сласне палачинке. Ти трикови обично су везани за поједине састојке или поступке током припреме, времена колико смеса за палачинке мора да одстоји и печења палачинки.

Прва ствар на коју морате обратити пажњу како би добили најмеканије, најукусније и пенасте палачинке је да морате имати: добар тигањ и добар рецепт! Тефлонски тигањи обично су добар избор, али и у оном обичном „црном“ тигању своје баке испећи ћете укусне палачинке. Доносимо управо рецепт из кухиња наших бака који је једноставан и након којег нећете тражити бољи.

Иако се састојци и припрема разликују у зависности од порекла рецепта за палачинке, нека су правила универзална и важе за све рецепте за припрему најсласнијих палачинки. Ево неколико једноставних трикова како би постали права мајстори за палачинке.

За почетак, потребно је припремити све састојке које ћете употребити – јаја, брашно (најбоље је помешати глатко и оштро бело брашно), млеко, минералну воду, прстохват соли, кашичицу рума, мало рендане лимунове корице, пола кашичице шећера и једну кашичицу  уља. Мере јаја, млека и брашна до одређене мере могу бити „одокативне“, а просечно се на 2 јаја средње величине користи 250 – 300 г брашна. Један од трикова у састојцима је количина јаја, већа количина јаја могла би резултирати „жилавим“ палачинкама, а то желите да избегнете.

 

Редослед додавања састојака

Код припреме смесе, прво се додају јаја која треба пенасто умутити. У неким рецептима видећете и препоруку одвајања жуманаца од беланаца, међутим, то се чешће односи на дебље палачинке попут америчких палачинки у које се додаје и шећер и маслац. За нашу домаћу верзију танких и меканих палачинки потребно је за почетак пенасто умешати цела јаја и потом им додати млеко и опет мешати.

Потом додајте брашно које је потребно додати толико да смеса буде врло густа и такву смесу треба добро мешати жицом за мућење како би се темељно хомогенизовала и како би се избегло стварање грудвица. Након тога се смеса разређује минералном водом до жељене конзистенције. Састојке немојте жустро мешати јер то разбија њихову структуру, потребно их је само добро повезати. Такође, никада не користите штапни миксер, ако користите обични, након додавања брашна подесите га у најнижу брзину.

 

Ситни додаци који су велики трикови

Ситни али битни додаци су и рум, со, шећер и мало уља, а неће шкодити ни мало лимунове корице. И куварима-аматерима је познато да најпрхкије и најмекше палачинке морају да буду направљене с додатком газиране минералне воде богате бикарбонатима. Иако је минерална газирана вода по својој пХ вредности кисела, она заправо делује алкално због обиља бикарбоната које садржи.

Натријум-бикарбонат, или популарно сода-бикарбона основни је састојак прашка за пециво. Стога су мекане, прозрачне и прхке палачинке скоро па незамисливе без минералне воде. Додатак рума у теста која се пеку на уљу, осим што обезбеђује посебну арому и мирис, чини и да палачинке не упију непотребно уље. Мали додатак соли учврстиће мрежу глутена и тако осигурати бољу конзистенцију печеном тесту. Додатак шећера обично је својствен рецептима за слатке палачинке, а некада можете обични шећер заменити и ванилин-шећером.

 

Састојци за палачинке:

2 јаја
250 г брашна (пола глатког и пола оштрог)
350 мл млека
1 дл минералне воде
мало соли
рендана кора пола лимуна
1 ванилин шећер

Припрема:

1. У већој посуди пенасто умути цела јаја, додајте им млеко, затим опет промешајте

2. Потом уз непрестано мешање живом сипајте брашно док не потрошите задату количину

3. Додајте минералну воду па све добро мешајте док не добијете хомогену смесу

4. Сада додајте лимун (рендана кора непрсканог лимуна), рум по жељи (свакако препорука да ставите), затим ванилин шећер, и со

5. Све добро промешајте па оставите да смеса за палачинке одстоји 10 минута

6. У међувремену добро загрејте тигањ за палачинке (по могућности са нелепљивим дном)

7. Премазати врели тигањ с мало уља

8. Пржити око 30 секунди (до златножуте боје) једну страну, преокренути па наставити с пржењем друге стране палачинке око 20 секунди.

(Крстарица)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas