Посне замене за слатку павлаку идеалне су уколико нисте толерантни на млечне производе, постите или имате посебан режим исхране.
Посне замене за слатку павлаку су добар избор, без обзира да ли имате алергију на млечне производе или више волите млеко на биљној бази. Срећом, постоји безброј опција са сличном конзистенцијом, текстуром и укусом. Интересантно је да се многа популарна млека на биљној бази могу претворити у савршену замену за слатку павлаку, уз додатак неких намирница.
1. Кокосово млеко
Чак и ако вам се не свиђа укус кокоса, немојте одбацити ову алтернативу слаткој павлаци. Кокосово млеко је неопходан састојак у многим различитим кухињама, посебно у јужној Азији и источној Африци. Млечно-бела течност долази од зреле кокосове пулпе, која ствара свиленкасту и богату кремасту текстуру са суптилним укусом. Кокосово млеко је одлична алтернатива слаткој павлаци, јер се може користити у свему, од кафе и смутија, до супа, карија и сосова. Такође је потпуна замена и нису вам потребни додаци, тако да можете користити исту количину кокосовог млека као и слатке павлаке.
2. Млеко од орашастих плодова и тофу
На тржишту постоји безброј млека од орашастих плодова, од бадема, индијског ораха, макадамије, пистац́а... Иако ова млека на биљној бази добро функционишу у кафи и смутијима, нису довољно густа да би се користила као алтернатива слаткој павлаци. Цака је у томе да умешате други састојак, попут натопљених орашастих плодова, маргарина или обичног, меког тофуа, да би се постигла слична текстура и густина слатке павлаке. Када се измеша и згусне, млеко од орашастих плодова може се користити у истом односу као и павлака.
3. Конопљино млеко и маргарин
Конопљино млеко је супериорна опција на биљној бази јер има многе нутритивне предности, укључујуц́и омега-3 масне киселине, магнезијум и витамин Д. Такође је богато протеинима. Слично млеку од орашастих плодова, конопљино млеко има ређу конзистенцију, па га је потребно мешати са нечим што је масно, попут маргарина или неутралног уља. Треба га користити у сланим јелима попут супа и сосова, јер има земљани и орашасти укус.
4. Овсено млеко и кукурузни скроб
Када се овас натопи, а затим изблендира, скроб се разлаже што резултира глатким и кремастим млеком неутралног укуса. Али иако је овсено млеко гушц́е од других опција на биљној бази, можда ц́ете ипак морати да додате нешто попут кукурузног скроба или маргарина, како бисте постигли конзистенцију слатке павлаке. Уколико пак не постите, можете да сазнате и како се прави домаћа слатка павлака.
5. Сојино млеко и уље
Сојино млеко је био један од првих производа без млека, који се икада појавио на тржиђту, а и даље је једна од најбољих опција за кафу, кување и печење. Да бисте постигли исту густину као што је павлака, једноставно помешајте 2/3 шоље сојиног млека са 1/3 шоље неутралног уља. Можете користити исту количину згуснутог сојиног млека као и густу павлаку.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО