Ова једноставна грчка пита без кора спрема се за само пет минута, а захваљујући богатој комбинацији сирева и спанаћа постаје омиљени оброк.
Ако тражите јело које се припрема брзо, а доноси онај прави медитерански шмек, ова грчка пита је пун погодак. Заситна је, мирисна и издашна, па без проблема може да замени доручак, ручак или лагану вечеру.
Посебно је воле они који немају много времена, али не желе да праве компромис када је укус у питању.
Оно што ову питу издваја јесте чињеница да се прави без кора. Нема развијања теста, нема чекања -сви састојци се једноставно сједине у једној чинији и за неколико минута смеса је спремна за рерну.
Управо зато овај рецепт често бирају почетници у кухињи, али и искусне домаћице којима је потребан брз, а сигуран резултат.
Текстура пите остаје мекана и сочна и када се охлади, што је чини идеалном и за сутрадан. Комбинација јаја, млека, путера и више врста сира даје богат и пун укус, док спанаћ уноси свежину и препознатљиву грчку арому.
Занимљиво је да се овако издашно јело добија уз свега нешто више од 100 грама брашна, што додатно говори у прилог једноставности рецепта.
Ово је један од оних рецепата који се радо преписују и деле, јер уз минималан труд пружа максимално задовољство. Мирис који се шири док се пита пече довољан је разлог да је испробате већ данас.
Састојци:
2 кашике маслиновог уља
290 г спанаћа
130 г брашна
1 кашика прашка за пециво
1 кашика соли
250 мл млека
2 јајета
60 г маргарина
120 г моцареле
120 г фета сира
2 кашике пармезана
2 кашике мирођије
Со и бибер по укусу
Припрема:
У тигању загрејте маслиново уље и кратко пропржите спанаћ док не омекша, затим га оставите да се прохлади. У већој чинији помешајте брашно, прашак за пециво и со. Додајте млеко, јаја и отопљени маргарин, па све добро сједините.
У смесу убаците исецкану моцарелу, измрвљен фета сир, пармезан, мирођију и охлађени спанаћ. Зачините сољу и бибером по укусу и лагано промешајте.
Смесу излијте у подмазан плех и пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 30-35 минута, док пита не добије златну боју. Оставите је неколико минута да се прохлади, а затим послужите топлу или млаку.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО: