Oglas
· · Komentari: 0

RECEPT ZA GRČKU PITU SA SPANAĆEM: Brz, jednostavan i preukusan recept koji će vas oduševiti

Ova jednostavna grčka pita bez kora sprema se za samo pet minuta, a zahvaljujući bogatoj kombinaciji sireva i spanaća postaje omiljeni obrok.

1766478509_Foto-Deposit-pita.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Ako tražite jelo koje se priprema brzo, a donosi onaj pravi mediteranski šmek, ova grčka pita je pun pogodak. Zasitna je, mirisna i izdašna, pa bez problema može da zameni doručak, ručak ili laganu večeru.

Posebno je vole oni koji nemaju mnogo vremena, ali ne žele da prave kompromis kada je ukus u pitanju.

Ono što ovu pitu izdvaja jeste činjenica da se pravi bez kora. Nema razvijanja testa, nema čekanja -svi sastojci se jednostavno sjedine u jednoj činiji i za nekoliko minuta smesa je spremna za rernu.

Upravo zato ovaj recept često biraju početnici u kuhinji, ali i iskusne domaćice kojima je potreban brz, a siguran rezultat.

Tekstura pite ostaje mekana i sočna i kada se ohladi, što je čini idealnom i za sutradan. Kombinacija jaja, mleka, putera i više vrsta sira daje bogat i pun ukus, dok spanać unosi svežinu i prepoznatljivu grčku aromu.

Zanimljivo je da se ovako izdašno jelo dobija uz svega nešto više od 100 grama brašna, što dodatno govori u prilog jednostavnosti recepta.

Ovo je jedan od onih recepata koji se rado prepisuju i dele, jer uz minimalan trud pruža maksimalno zadovoljstvo. Miris koji se širi dok se pita peče dovoljan je razlog da je isprobate već danas.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
290 g spanaća
130 g brašna
1 kašika praška za pecivo
1 kašika soli
250 ml mleka
2 jajeta
60 g margarina
120 g mocarele
120 g feta sira
2 kašike parmezana
2 kašike mirođije
So i biber po ukusu

Priprema:

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i kratko propržite spanać dok ne omekša, zatim ga ostavite da se prohladi. U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte mleko, jaja i otopljeni margarin, pa sve dobro sjedinite.

U smesu ubacite iseckanu mocarelu, izmrvljen feta sir, parmezan, mirođiju i ohlađeni spanać. Začinite solju i biberom po ukusu i lagano promešajte.

Smesu izlijte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju. Ostavite je nekoliko minuta da se prohladi, a zatim poslužite toplu ili mlaku.

(Informer)

BONUS VIDEO:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas