Јосип Броз Тито био је познат као велики хедониста и љубитељ домаће кухиње.
Међу бројним специјалитетима које је Тито волео, посебно место заузимао је ајвар у две боје – црвеној и зеленој. Овај рецепт, који се и данас преноси као део кулинарске традиције, припремао је његов кувар Шкрба, а касније га је сачувао и Стамбол Гештамов, чувар српске гастрономске баштине.
Зашто је Титов ајвар посебан?
Припрема се у две боје – црвеној и зеленој
Не користи се шећер, што га чини аутентичним и природним
Рецепт је део историје и културе југословенске кухиње
Титов ајвар - састојци:
25 комада црвених или зелених паприка бабура
1 плави патлиџан
Уље
Со
Есенција
Титов ајвар - припрема:
Паприке и патлиџан испеците на плотни (избегавајте рерну).
Оставите да се потпаре, затим ољуштите и добро оцедите.
Самељите поврће једном на машини за млевење меса.
У широкој шерпи загрејте уље, додајте смесу и непрестано мешајте.
Када варјача почне да оставља траг, додајте со и есенцију.
Кратко пржите и сипајте врео ајвар у претходно загрејане тегле.
Тегле вратите у рерну на пола сата да се ухвати корица, затим затворите и оставите да се хладе.
Тајна дуготрајности
Тегле се загревају у рерни пре сипања ајвара
Површина ајвара добија заштитну корицу
Тегле се затварају пек-папиром и хладе у ћебету
Спој традиције и историје
Титов ајвар у две боје није само рецепт, већ и део кулинарске историје. Спој традиције, једноставних састојака и посебне припреме чини га јединственим специјалитетом који и данас инспирише љубитеље домаће зимнице.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ