Бројне породице у сутра славе крсну славу

Састојци:
- 1 кг меког брашна
- 500 мл топлог млека
- 1 кесица сувог квасца
- 2 кашичице шећера
- 1 кашичица соли
- 100 г отопљеног маслаца
- 2 јајета
Рецепт за славски колач:
Славски колач представља врхунац умећа сваке домаћице, а прави се вече уочи славе.
У чинију сипајте половину топлог млеко, додајте шећер и квасац. Оставите да одстоји 10 минута док се квасац не запени. У већу чинију сипајте брашно и додајте со. Направите удубљење у средини и сипајте активирани квасац, маслац, и једно јаје. Постепено мешајући, додајте остатак топлог млека и умесите тесто. Тесто месите 10–15 минута, док не постане мекано и глатко. Покријте га крпом и оставите да нарасте на топлом месту око 1 сат (док се не удвостручи).
Када тесто нарасте, премесите га и обликујте. Ставите га у плех обложен папиром за печење. Уколико правите украсе ставите их на славски хлеб пре печења. Премажите колач умућеним јајетом и пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 40–50 минута, док колач не добије златно-смеђу боју.
(Ствар укуса)