Најбоља гурманска пљескавица – а лако се прави и код куће!
За разлику од обичне, гурманска плекскавица се пуни додацима попут сира или кајмака, а у неким крајевима Балкана додаје се и димљена сланина.
Осим тога, плекскавица треба да буде зачињена, па за припрему користите и зачине. Међутим, постоји много верзија, тако да рецепт увек можете прилагодити својим жељама. Често се препоручује додавање соде бикарбоне, јер плекскавица постаје сочнија.
Гурманска пљескавица - састојци:
– 500 грама млевеног меса
– 100 грама сира
– један црвени лук
– један чен белог лука или бели лук у гранулама
– једна кашичица љуте паприке у праху
– со
– уље
Гурманска пљескавица - припрема:
Прво исецкајте или нарибајте црвени и бели лук. Пожељно је користити свеж бели лук, али ако га немате, можете користити и гранулирани бели лук. Када је сир у питању, можете користити едамер или неки други сличан сир.
У већу чинију ставите млевено месо, црвени и бели лук, ситне коцкице сира и зачине. Ако не волите превише љуто, користите димљену црвену паприку, а ако желите да појачате укус можете додати и бибер.
Све састојке промешајте, покријте пластичном фолијом и оставите у фрижидеру најмање два сата, да се састојци сједине. Када је смеса готова, извадите је из фрижидера и формирајте пљескавице. Пожељно је науљити руке пре обликовања како би вам било лакше обликовати.
Време кувања зависи од дебљине пљескавице, али и од тога да ли је кувате на тигању или на роштиљу. Ако је пржите на тигању, пожељно је да буде тањи. Пеците пљескавицу око 10 минута са обе стране на средњој ватри. Можете је послужити са пуно лука, лепиње, помфрита или прженог кромпира и омиљених сосова.