Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Српски КАВИЈАР" по рецептури искусне домаћице: Тајна је у паприци која је као "слоново уво"

Испробајте рецепт за најукуснији ајвар

1665836741_Foto-Pixabay-Profimedia.jpg
Фото: Пиxабаy, Профимедиа
Oglas

Јесен је годишње доба када се сокацима шири мирис печене паприке која ће завршити у тегли као изврсна зимска посластица. И готово да нема куће на селу која нема смедеревац на коме се ових дана увелико пече паприка и оставља тзв. "српски кавијар" или ајвар без којег нема зиме

- Када дође јесен пробуде се сва чула и она носталгија за детињством, док се са старог смедеревца шири мирис паприке преко дворишта. Права домаћица она наша српска у овим јесењим данима носи најлепши мирис у коси, онај који су имале и наше баке и мајке  јер сезона печене паприке увелико траје као и припрема зимнице. Код нас је традиција прављења ајвара оног чистог, који подразумева најквалитетнију паприку ‘како је моја бака умела да каже ону као длан’ или ‘слоново уво’ уз додатак белог лука, уља, соли и мало листова целера - каже Јелена Лазаревић.

Прочитајте још: ВАЛТЕР БРАНИ КОЛАЧЕ: Кад Бата Живојиновић, "масовни убица Немаца", прави омиљени слаткиш - то мора да буде слатко (РЕЦЕПТ)

Ова вредна домаћица открива, да за припрему традиционалног српског ајвара не треба ништа више осим горе поменутих намирница, пуно љубави и рада. Ипак како каже за добар ајвар најбитније је спремати га на шпорету смедеревцу. 

- По старом обичају печену паприку стављамо у најлон кесе да преноћи, следећег дана се љушти, цеди, меље. А онда креће пржење и дуго мешање на смедеревцу у ком најлепше пуцкетају дрва, а ајвар буде најукуснији. Нижу се теглице на полицама у подруму као некада и за зиму нема зиме овде код нас у Шумадији. Укус српског кавијара уз домаћи хлеб буди сва чула и из теглице нестане брже него што се може и замислити - истиче домаћица из Тополе.

Овај пикантни намаз специјалитет је балканске кухиње и углавном се користи као хлебни намаз или додатак јелима.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas