Турски колач познат је и као паша локум и представља фантастичан спој кокоса, чоколаде и орашастих плодова за који вам неће бити потребно много времена.
Султанова сарма или паша локум је чувени дезерт који је веома тражен у Турској, а није ни чудо када се узме у обзир да је сочан, да се не пече, а да гарантује пуноћу укуса.
Омиљен је међу љубитељима кокоса, а уз пуноћу чоколаде и заситност орашастих плодова, овај слатки ролат је веома једноставно направити.
Признајемо, најтежи део ће вам можда бити направите ролат на крају, а да не "оштетите" колач, али верујемо да ћете успети.
Састојци:
- 200 грама кокоса
- 240 гр брашна
- 70 гр какаоа
- 100 гр шећера
- 1 литар млека
- 100 гр маслаца
- 1 л слатке павлаке
- 100 гр шећера у праху
- 30 гр кикирикија
- 70 гр ораха
- 30 гр пистаћа
Припрема:
Ставите у плех кокос и лепо поравнајте. У шерпу ставите брашно, какао, шећер и добро промештајте, па додајте млеко и кувајте. Када се маса згусне и постане хомогена, додајте маслац и мешајте. Пустите да кључа 10 минута. Преспите чоколадни филм преко кокоса и лепо размажите. Ставите у фрижидер на пола сата да се стегне. У чинију ставите слатку павлаку и шећер у праху, па умутите. У међувремену, пропржите кикирики пет минута, а онда га ситно исецкајте и поспите као на снимку. Исецкајте и орахе и такође поспите преко колача, а преко кикирикија. То исто урадите и са исецканим пистаћима. Потом направите два ролата као снимку и исеците.Преко колача размажите шлаг у једнаком слоју.Ставите у фрижидер на 20 минута. Исеците колач на пола.