У мору нових рецепата и трендова који се свакодневно смењују на друштвеним мрежама, неке посластице као да су тихо нестале из наше свакодневице. Шненокле су управо једна од њих, десерт који су правиле наше баке, лаган, ваздушаст и нежан, баш попут најлепших успомена из детињства.
Некада незаобилазан на породичним окупљањима и славама, данас се ретко виђа на трпезама, иако дефинитивно заслужује да му се дамо нову шансу. Јер, постоји нешто дубоко умирујуће у једноставности шненокли: млеко, јаја, мало шећера и пажљиво стрпљење док се снежни облаци беланаца претварају у мекану чаролију. У времену када све мора бити брзо и инстант, шненокле нас подсећају да су најлепше ствари често и најтише, не намећу се, не траже пажњу, али остају урезане у сећању. Време је да их вратимо на место које заслужују, јер осим што освајају укусом, шненокле носе и ону врсту топлине која долази само уз рецепте с душом.
Рецепт за шненокле
Састојци:
- 5 јаја
- 1 л млека
- 10 кашика шећера
- 1 ванилин шећер
- 2 кашике густина
- какао за посипање
Припрема:
Одвојите беланца од жуманаца. У 900 мл млека додајте шећер и ванилин шећер. Док се млеко греје на шпорету, мутите беланца миксером у чврст снег. Када млеко прокључа, кашиком (или кашиком за сладолед) вадите беланца и кувајте их у млеку по два минута са сваке стране. Вадите их рупичастом кашиком и оставите да се охладе.Млеко склоните са ватре. Жуманца и густин размутите у преосталих 100 мл млека, па додајте у кувано млеко и вратите на ватру. Кувајте неколико минута док не добијете крем средње густине. Прелијте жуту крему преко охлађених облака од беланаца и поспите какаом. По жељи, можете додати и цимет или комадиће чоколаде. Пријатно!
(Лепота & Здравље)