Додавање соли не зависи само од укуса који желите да постигнете – већ и од тренутка када је додајете.
Иако многи сољење остављају за крај, то често доводи до неуједначеног укуса и слабијег резултата. Професионални кувари знају: време сољења мења све.
Зашто време сољења има толико утицаја?
Со има способност да не само појача арому, већ и да утиче на структуру и сочност хране. Када се дода рано, равномерно продире у састојке и постаје део њихове унутрашње ароме. То резултира дубљим, природнијим укусом.
Рано сољење – за дубину и равнотежу
Код јела која се дуго термички обрађују – као што су паприкаши, супе и разни умаци – со треба додати одмах. Током кувања, она има времена да се повеже са осталим састојцима и да свему да складан укус. Такође, код меса доприноси сочности, јер помаже у задржавању природних сокова.
Касно сољење – више површински ефекат него прави баланс
Када се со дода тек на крају, она остаје на површини намирница, због чега укус може бити неравномеран. Некад делује преслано, некад безукусно – нарочито код хране попут кромпира, риже или меса, где дубина укуса игра велику улогу.
Шта ако сте заборавили да посолите на време?
Ако сте пропустили прави тренутак за сољење, не брините – ево неколико трикова:
- Додајте со постепено и непрестано мешајте.
- Уместо да је сипате директно, растворите је у мало воде или супе, па додајте у јело.
- Пробајте јело више пута током кувања да на време коригујете укус.
Једном када савладате правилан тренутак сољења, ваша јела неће више никада имати “нешто фали” укус.
(Ствар укуса)