Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАДА ЈЕ ПРАВО ВРЕМЕ ДА СЕ ПОСОЛИ ХРАНА? На почетку, средили или крају кувања?

Додавање соли не зависи само од укуса који желите да постигнете – већ и од тренутка када је додајете.

1759410118_shutterstock_1771365368.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако многи сољење остављају за крај, то често доводи до неуједначеног укуса и слабијег резултата. Професионални кувари знају: време сољења мења све.

Зашто време сољења има толико утицаја?

Со има способност да не само појача арому, већ и да утиче на структуру и сочност хране. Када се дода рано, равномерно продире у састојке и постаје део њихове унутрашње ароме. То резултира дубљим, природнијим укусом.

Рано сољење – за дубину и равнотежу

Код јела која се дуго термички обрађују – као што су паприкаши, супе и разни умаци – со треба додати одмах. Током кувања, она има времена да се повеже са осталим састојцима и да свему да складан укус. Такође, код меса доприноси сочности, јер помаже у задржавању природних сокова.

Касно сољење – више површински ефекат него прави баланс

Када се со дода тек на крају, она остаје на површини намирница, због чега укус може бити неравномеран. Некад делује преслано, некад безукусно – нарочито код хране попут кромпира, риже или меса, где дубина укуса игра велику улогу.

Шта ако сте заборавили да посолите на време?

Ако сте пропустили прави тренутак за сољење, не брините – ево неколико трикова:

  • Додајте со постепено и непрестано мешајте.
  • Уместо да је сипате директно, растворите је у мало воде или супе, па додајте у јело.
  • Пробајте јело више пута током кувања да на време коригујете укус.

Једном када савладате правилан тренутак сољења, ваша јела неће више никада имати “нешто фали” укус.

(Ствар укуса)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas