Динстање лука је нешто на шта често не обраћамо пажњу. Исецкамо лук, загрејемо уље и ставимо лук да се динста, док ми радимо нешто друго.
Ипак, светски кувари имају свој трик. Тако Гордон Ремзи у лук за варива и сосеве, посипа содом бикарбоном и шећером, како би се што пре издинстало, а и све било сочније и укусније, преноси еспресо.цо.рс
Осим тога, овај трик спречава и ширење мириса лука по целој кући. Кривац за непријатне мирисе је ослобађање сумпора из лука приликом термичке обраде.
Поред тога што неће ширити непријатан мирис, лако ће се згуснути. Тако ће бити лакши за варење. Такође, ако јело које припремате са динстаним луком захтева прављење запршке, комотно можете да је прескочите – издинстан овако са содом даће јелу потребну густину.
Ова комбинација убрзава процес омекшавања, спречава ослобађање сумпора (одговорног за јак мирис). Такође, чини лук лакшим за варење и додатно обогаћује текстуру јела, чак до те мере да није потребно правити запршку.
Уз минималан труд, ваш сос, вариво или било које јело које започиње динстаним луком биће пунијег укуса, кремастије структуре и професионалног квалитета.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО