Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ПОВРАТАК У ДЕТИЊСТВО

ОКИТИТЕ ЈЕЛКУ БОМБОНАМА: Овако су наше баке и деке украшавале новогодишње дрвце (РЕЦЕПТ)

Да ли сећате салонских бомбона?

1639386573_shutterstock_1277725732.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Умотани у зелене, црвене, жуте, плаве, златне или сребрне сјајне папириће, тзв. салонске бомбоне биле су део божићне традиције украшавања јелке многих генерација. Када год се присетимо тих бомбона увек нам се осмех појави на лицу и врати нас у она лепша времена - наше детињство.

Од античке традиције до српске

Иако је данас кићење јелке део традиције готово сваке породице у нашим крајевима, некада се уместо тога палио бадњак.

Прочитајте још: Топ 10 НАЈСКУПЉИХ новогодишњих украса! (ФОТО)

Тај обичај потиче још из праславенских времена, док је кићење јелке преузето из традиције германских народа. Наиме, око 1600. године обичај кићења јелке први је пут забележен у немачком Порајњу (покрајини уз реку Рајну), а одатле се проширио читавим хришћанским светом. Сматра се да су Германи инспирацију пронашли у античким веровањима. Зимзелено дрво у њиховом је свету симболизовало плодност, а гране су китили свећама како би осигурали добар урод и одбили зле силе.

Украси које су тада користили наши преци драстично су се разликовали од ових данашњих. Осим ораха и малих јабука, на јелци се се увек могле наћи тзв. салонске бомбоне. Ови слаткиши су увесељавали генерације деце широм наше земље.

Ручно рађене бомбоне

Умотани у шарене папире мамили су с јелке, али нису се смели јести било када. Замишљени само као посебна посластица након што се раскити бор, деци су били строго забрањени током празника.

Наше се баке и деке сећају како су кришом узимали бомбоне с јелке, па у празне папириће умотавали зрнца кукуруза, каменчиће или гранчице како би одрасли мислили да су слаткиши и даље нетакнути.

Пре неколико векова израђивале су их сеоске жене. Како чоколада или било који други слаткиш тада није био често доступан, децу су барем током празника покушавали да обрадују слатким поклонима. Жене би се окупљале и уз песму направиле и по неколико хиљада бомбона за читаво село. Касније су се они могли наћи и на пијацама.

Рецепт за салонске бомбоне

Израђују се према традиционалном рецепту, а ако желите, можете се и сами упустити у њихову израду.

Требаће вам три основна састојка: шећер, вода и желатин. Томе можете додати и екстракте ваниле или неког другог укуса, зависно од тога какве бомбоне желите.

Фото: Схуттерстоцк

Све је састојке потребно добро промешати и прокувати у води. Користите ли пола килограма шећера, потребно је око 250 мл воде, а све остале састојке можете додати у зависности од ваших жеља. Након што добијете густу једноличну смесу, излијте је у послужавник или тепсију и пустите да се охлади. Када је смеса потпуно хладна, изрежите их у облику дугуљастих бомбона, а за потпун доживљај умотајте их у шарене папириће.

Ако сте и ви међу носталгичним заљубљеницима у ове слаткише, зашто не покушате да их направите баш овог Божића? Не само да ћете уживати у укусу детињства, него ћете и својој деци показати како се некада китила јелка.

(ствар укуса)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas