· · Коментари: 0
ЈЕДНОСТАВНО

Осам трикова које АМИШИ користе за блистав дом: СТАРИНСКИ начин чишћења који сигурно ради! (РЕЦЕПТИ)

Амиши важе за изразито чисте и педантне људе.

1628080604_pjimage--5-.jpg
ФОТО: Депозит

Амиши имају занимљив начин живота. Изгледа да су савладали уметност преживљавања ван мреже. Али постоји низ других ствари које свакако можемо научити од народа Амиша и применити их у свакодневном животу; од којих ће неки изгледати генијално.

Прочитајте још: Очистите ЈОГА ПРОСТИРКУ: Три најједноставнија начина! (РЕЦЕПТ)

1. Амиши користе нафталин.

Да бисте истерали мишеве из свог дома и далеко од скровишта у својим зградама, поставите неколико лоптица нафталина око подручја где се крију. Мишеви се клоне јаког мириса нафталина. Молимо вас да нафталин ставите ван домашаја мале деце или кућних љубимаца. 

2. Да ли се тканина замастила? Амишки одмашћивач- није потребно прање.

Уклоните масне мрље са већине тканина помоћу раствора соли средње чврстоће. Ставите тканину на равну површину и сунђером обилно нанесите со. Затим лагано трљајте подручје меком, сувом крпом која не оставља длачице. Поновите поступак ако је потребно.

Прочитајте још: Ослободите се влаге и плесни на зидовима помоћу ових трикова

3. Користите амишки раствор од коре цитруса.

Ставите 1 шољу воде и 1 шољу сирћета да проври. Додајте 1 шољу коре цитруса, поклопите лонац и искључите шпорет и оставите да одстоји преко ноћи. Процедите и сипајте у бочицу са распршивачем и користите за дезинфекцију фрижидера и микроталасне пећнице. Користите и за брисање оставе и стаклених посуда за храну. 

Прскајте по подовима и улазима кроз које мрави, бубашвабе и други инсекти или мишеви могу проћи. Ово ће вам пружити добро окружење и ако наставите да ово радите 3 или 4 пута недељно, ускоро нећете имати инсеката у областима у којима га стално користите.

4. Очистите подове попут Амиша.

За дезинфекцију подова користите један део врућег сирћета и 4 дела топле воде са неким есенцијалним уљем, посебно уљем нане како бисте убили микроорганизме и оставили под са предивно свежом аромом.

Прочитајте још: Трик који ће вас одушевити: Уклоните каменац из WЦ шоље без хемикалија! Потребан вам је један састојак (ФОТО)

5. Спречите појаву плесни у купатилу и на завесама за туширање у амишком стилу.

Користите 8 гранчица свеже мајчине душице или (16 капи етеричног уља тимијана), 4 шоље топле воде, 1/2 шоље боракса. Загрејте воду и сипајте мајчину душицу у посуду која се затвара. Покријте и оставите да се натапа 35 минута, процедите и растворите боракс у раствору. За раствор есенцијалног уља само помешајте све састојке и мућкајте док се све не сједини. И ево вас са још једним амишким дезинфекционим средством. Ставите у бочицу са распршивачем и користите на завесама за туширање, на радним површинама и зидовима како бисте уклонили и спречили појаву плесни.

6. Неки од Амиша имају водоводне цеви у својим кућама- ево како чисте зачепљени одвод.

Ставите 6 шоља белог сирћета да проври, измерите 1 шољу соде бикарбоне и сипајте је у одвод. Склоните сирће са ватре и половину сипајте у одвод. Покријте рупу 5 минута и оставите да се формира пена док раствор магично топи блокаду. Остатак сирћета помешајте са мало воде и ставите да проври. Сипајте је у одвод и биће бистар и поново спреман за употребу.

Прочитајте још: Овај ТРИК вам ни један МАЈСТОР неће открити: Два састојка за чишћење СУДОПЕРЕ коштају мање од 100 динара (ВИДЕО)

7. Амишки магични омекшивач тканине.

Ко би рекао да је бело сирће тако свестрано? Када перете веш, додајте пола шоље белог сирћета и неколико капи етеричних уља свом завршном испирању. Ово ће омекшати ваше тканине и оставити их да изванредно миришу.

Други производи за чишћење које користе Амиши су боракс и сода за прање (натријум карбонат). Боракс је природни минерал који чисти, дезинфикује, омекшава воду и одбија инсекте. Сода за прање се често користи као средство за уклањање воска или средство за скидање боје- будите врло опрезни с њом јер може изазвати иритацију коже.

8. Чишћење шпорета у амишком стилу.

Сирће, сода бикарбона и сапун за посуђе. Ово су једноставна решења за чишћење која би могла бити доступна у сваком дому на планети. Ево како да их употребите да бисте уклонили чак и најскорелију прљавштину на вашој плочи за кување. Ставите сирће у бочицу са распршивачем. Распршите по целој плочи и оставите да одстоји око пет минута. Затим обришите масноћу меком чистом крпом.

Сада о тешким масним флекама или честицама хране. Загрејте сирће и наквасите погођена подручја. Затим поспите соду бикарбону и оставите да одстоји неких 20 до 30 минута. Тада ће се све честице олабавити и сада можете да исперите подручје светлим сирћетом. Изгледаће као нов!

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.