· · Komentari: 0
JEDNOSTAVNO

Osam trikova koje AMIŠI koriste za blistav dom: STARINSKI način čišćenja koji sigurno radi! (RECEPTI)

Amiši važe za izrazito čiste i pedantne ljude.

1628080604_pjimage--5-.jpg
FOTO: Depozit

Amiši imaju zanimljiv način života. Izgleda da su savladali umetnost preživljavanja van mreže. Ali postoji niz drugih stvari koje svakako možemo naučiti od naroda Amiša i primeniti ih u svakodnevnom životu; od kojih će neki izgledati genijalno.

Pročitajte još: Očistite JOGA PROSTIRKU: Tri najjednostavnija načina! (RECEPT)

1. Amiši koriste naftalin.

Da biste isterali miševe iz svog doma i daleko od skrovišta u svojim zgradama, postavite nekoliko loptica naftalina oko područja gde se kriju. Miševi se klone jakog mirisa naftalina. Molimo vas da naftalin stavite van domašaja male dece ili kućnih ljubimaca. 

2. Da li se tkanina zamastila? Amiški odmašćivač- nije potrebno pranje.

Uklonite masne mrlje sa većine tkanina pomoću rastvora soli srednje čvrstoće. Stavite tkaninu na ravnu površinu i sunđerom obilno nanesite so. Zatim lagano trljajte područje mekom, suvom krpom koja ne ostavlja dlačice. Ponovite postupak ako je potrebno.

Pročitajte još: Oslobodite se vlage i plesni na zidovima pomoću ovih trikova

3. Koristite amiški rastvor od kore citrusa.

Stavite 1 šolju vode i 1 šolju sirćeta da provri. Dodajte 1 šolju kore citrusa, poklopite lonac i isključite šporet i ostavite da odstoji preko noći. Procedite i sipajte u bočicu sa raspršivačem i koristite za dezinfekciju frižidera i mikrotalasne pećnice. Koristite i za brisanje ostave i staklenih posuda za hranu. 

Prskajte po podovima i ulazima kroz koje mravi, bubašvabe i drugi insekti ili miševi mogu proći. Ovo će vam pružiti dobro okruženje i ako nastavite da ovo radite 3 ili 4 puta nedeljno, uskoro nećete imati insekata u oblastima u kojima ga stalno koristite.

4. Očistite podove poput Amiša.

Za dezinfekciju podova koristite jedan deo vrućeg sirćeta i 4 dela tople vode sa nekim esencijalnim uljem, posebno uljem nane kako biste ubili mikroorganizme i ostavili pod sa predivno svežom aromom.

Pročitajte još: Trik koji će vas oduševiti: Uklonite kamenac iz WC šolje bez hemikalija! Potreban vam je jedan sastojak (FOTO)

5. Sprečite pojavu plesni u kupatilu i na zavesama za tuširanje u amiškom stilu.

Koristite 8 grančica sveže majčine dušice ili (16 kapi eteričnog ulja timijana), 4 šolje tople vode, 1/2 šolje boraksa. Zagrejte vodu i sipajte majčinu dušicu u posudu koja se zatvara. Pokrijte i ostavite da se natapa 35 minuta, procedite i rastvorite boraks u rastvoru. Za rastvor esencijalnog ulja samo pomešajte sve sastojke i mućkajte dok se sve ne sjedini. I evo vas sa još jednim amiškim dezinfekcionim sredstvom. Stavite u bočicu sa raspršivačem i koristite na zavesama za tuširanje, na radnim površinama i zidovima kako biste uklonili i sprečili pojavu plesni.

6. Neki od Amiša imaju vodovodne cevi u svojim kućama- evo kako čiste začepljeni odvod.

Stavite 6 šolja belog sirćeta da provri, izmerite 1 šolju sode bikarbone i sipajte je u odvod. Sklonite sirće sa vatre i polovinu sipajte u odvod. Pokrijte rupu 5 minuta i ostavite da se formira pena dok rastvor magično topi blokadu. Ostatak sirćeta pomešajte sa malo vode i stavite da provri. Sipajte je u odvod i biće bistar i ponovo spreman za upotrebu.

Pročitajte još: Ovaj TRIK vam ni jedan MAJSTOR neće otkriti: Dva sastojka za čišćenje SUDOPERE koštaju manje od 100 dinara (VIDEO)

7. Amiški magični omekšivač tkanine.

Ko bi rekao da je belo sirće tako svestrano? Kada perete veš, dodajte pola šolje belog sirćeta i nekoliko kapi eteričnih ulja svom završnom ispiranju. Ovo će omekšati vaše tkanine i ostaviti ih da izvanredno mirišu.

Drugi proizvodi za čišćenje koje koriste Amiši su boraks i soda za pranje (natrijum karbonat). Boraks je prirodni mineral koji čisti, dezinfikuje, omekšava vodu i odbija insekte. Soda za pranje se često koristi kao sredstvo za uklanjanje voska ili sredstvo za skidanje boje- budite vrlo oprezni s njom jer može izazvati iritaciju kože.

8. Čišćenje šporeta u amiškom stilu.

Sirće, soda bikarbona i sapun za posuđe. Ovo su jednostavna rešenja za čišćenje koja bi mogla biti dostupna u svakom domu na planeti. Evo kako da ih upotrebite da biste uklonili čak i najskoreliju prljavštinu na vašoj ploči za kuvanje. Stavite sirće u bočicu sa raspršivačem. Raspršite po celoj ploči i ostavite da odstoji oko pet minuta. Zatim obrišite masnoću mekom čistom krpom.

Sada o teškim masnim flekama ili česticama hrane. Zagrejte sirće i nakvasite pogođena područja. Zatim pospite sodu bikarbonu i ostavite da odstoji nekih 20 do 30 minuta. Tada će se sve čestice olabaviti i sada možete da isperite područje svetlim sirćetom. Izgledaće kao nov!

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.