Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТАЈНЕ

Тајна успешног узгоја ЗАЧИНСКОГ БИЉА у кући

У затвореном простору успешно расту ловор, мента и першун, а могли би успети и рузмарин и мајчина душица.

1602415435_Depositphotos_2228626_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

У јесењем и зимском сивилу, прозорска даска с обиљем зеленог зачинског биља засигурно подиже расположење, а уједно нуди свеже ароме надохват руке. Стога, зашто се не одважити на тај корак који заправо не представља неки велики напор? Чак и ако вам неке биљке не преживе, увек можете посадити нове. 

Засађено из семена

Зачинско биље у теглицама из супермаркета можда изгледа бујно и здраво, али ако желите вам биљке дуже живе и наставе да расту, на инстант биљке немојте рачунати. Своје биљке гајите или из садница или из семена на начин да у теглице са земљом распоредите десетак семенки и покријте их са малим слојем земље, добро залијте и чекајте да порасту. 

Прочитајте још: Кад ОТВОРИТЕ фрижидер УСТУКНЕТЕ? Зато не бацајте прочитане ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ!

Врсте које успевају у затвореном

Док су неке врсте зачинског биља срећне у затвореном, друге се пак не исплати покушавати узгајати.

У затвореном простору успешно расту ловор, мента и першун, а могли би вам успети и рузмарин и мајчина душица.

Биљкама у затвореном простору важно је да осигурате довољно светлости, што се лако постиже југозападном оријентацијом прозора, а уколико нисте те среће, упалите им светло.

Фото: Депозит

Постављањем рефлектора на 15 цм од биљака и осигуравањем 6 до 8 сати светла дневно омогућићете биљкама да лепо расту.

Прочитајте још: БУБИЦЕ у БРАШНУ? Чувате га тамо где НЕЋЕ СМЕТАТИ? Не! ОВАКО се ЧУВА БРАШНО!

Неколико упутстава

Лонце редовно окрећите барем једанпут недељно. Биљке слободно режите и користите у кухињи, јер им тако поспешујете раст, само немојте ођедном одрезати више од трећине биљке.

Биљкама осигурајте добру циркулацију ваздуха.

Медитеранске биљке воле алкално тло, па када их садите добра идеја је да љуске од јаја измешате са мало воде, па кашику добијене мешавине додајте у један лонац земље и добро измешајте.

Биљке заливајте отприлике два пута недељно, односно када је земља на додир сува. И за крај запамтите да биљке боље успевају кад имају више простора, стога увек одаберите веће тегле. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas