Oglas
· · Komentari: 0
TAJNE

Tajna uspešnog uzgoja ZAČINSKOG BILJA u kući

U zatvorenom prostoru uspešno rastu lovor, menta i peršun, a mogli bi uspeti i ruzmarin i majčina dušica.

1602415435_Depositphotos_2228626_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

U jesenjem i zimskom sivilu, prozorska daska s obiljem zelenog začinskog bilja zasigurno podiže raspoloženje, a ujedno nudi sveže arome nadohvat ruke. Stoga, zašto se ne odvažiti na taj korak koji zapravo ne predstavlja neki veliki napor? Čak i ako vam neke biljke ne prežive, uvek možete posaditi nove. 

Zasađeno iz semena

Začinsko bilje u teglicama iz supermarketa možda izgleda bujno i zdravo, ali ako želite vam biljke duže žive i nastave da rastu, na instant biljke nemojte računati. Svoje biljke gajite ili iz sadnica ili iz semena na način da u teglice sa zemljom rasporedite desetak semenki i pokrijte ih sa malim slojem zemlje, dobro zalijte i čekajte da porastu. 

Pročitajte još: Kad OTVORITE frižider USTUKNETE? Zato ne bacajte pročitane VEČERNJE NOVOSTI!

Vrste koje uspevaju u zatvorenom

Dok su neke vrste začinskog bilja srećne u zatvorenom, druge se pak ne isplati pokušavati uzgajati.

U zatvorenom prostoru uspešno rastu lovor, menta i peršun, a mogli bi vam uspeti i ruzmarin i majčina dušica.

Biljkama u zatvorenom prostoru važno je da osigurate dovoljno svetlosti, što se lako postiže jugozapadnom orijentacijom prozora, a ukoliko niste te sreće, upalite im svetlo.

Foto: Depozit

Postavljanjem reflektora na 15 cm od biljaka i osiguravanjem 6 do 8 sati svetla dnevno omogućićete biljkama da lepo rastu.

Pročitajte još: BUBICE u BRAŠNU? Čuvate ga tamo gde NEĆE SMETATI? Ne! OVAKO se ČUVA BRAŠNO!

Nekoliko uputstava

Lonce redovno okrećite barem jedanput nedeljno. Biljke slobodno režite i koristite u kuhinji, jer im tako pospešujete rast, samo nemojte ođednom odrezati više od trećine biljke.

Biljkama osigurajte dobru cirkulaciju vazduha.

Mediteranske biljke vole alkalno tlo, pa kada ih sadite dobra ideja je da ljuske od jaja izmešate sa malo vode, pa kašiku dobijene mešavine dodajte u jedan lonac zemlje i dobro izmešajte.

Biljke zalivajte otprilike dva puta nedeljno, odnosno kada je zemlja na dodir suva. I za kraj zapamtite da biljke bolje uspevaju kad imaju više prostora, stoga uvek odaberite veće tegle. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas