Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТАЈНА ЗДРАВОГ ДОРУЧКА: Руски лекари објаснили како да се хранимо укусно, а да не буде штетно

Како кажу, ту спадају „инстант“ каше које драстично повећавају ниво шећера у крви, а такође и мусли, сокови и смутији.

1755112034_ec10f4faefaf540b1de6f06d9449b7f6bb7b6c47.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према речима стручњака, за јутарњи оброк најбоље су сложене комбинације протеина, масти, угљених хидрата и влакана. Лист "Известија" одао је главне тајне укусног и здравог доручка.

 

Шта је штетно јести за доручак?

Нутрициониста Ина Кононенко упозорава да су "инстант" каше најштетнији доручак. Она објашњава да повећавају ниво шећера у крви и да се затим ослобађа хормон инсулин, који снижава ниво шећера, и да је стога особа ускоро поново гладна.

На списку нездраве хране нутриционисте налазе се и мусли и житарице преливене млеком или соком, сендвичи, тост са џемом или чоколадом.

Поред тога, према речима лекара, ујутру не би требало да се уносе свеже цеђени сокови и смутији јер садрже велику количину шећера, што доприноси брзом повећању телесне тежине.

 

Правила здравог доручка

Лекари и нутриционисти посаветовали су шта је најбоље доручковати, а такође и објаснили да ли се ујутру могу уносити слаткиши и како пити јутарњу кафу без штете по здравље.

С тим у вези, руски хирург Владимир Станкевич истиче да је доручак обавезан оброк током којег мора да се уноси 25-30 одсто калорија од дневне норме. Како каже, то ће помоћи у регулисању апетита током целог дана, да се избегне преједање и сходно томе неће бити вишка килограма.

- Најбоље је доручковати 30 до 40 минута након буђења, у интервалу од седам до девет ујутро - оценио је лекар у интервјуу за "Известија".

Према његовим речима, најздравију храну за доручак чине житарице са великим бројем спорих угљених хидрата који дуго неутралишу глад, јаја богата витаминима и минералима, хлеб од целог зрна и млечни производи извори који су извори витамина Д, калијума и калцијума.

Пиће је важан део менија за доручак, додаје стручњак. Људи који више воле кафу не би требало да је пију на празан желудац, јер садржај етеричних уља у њој иритира слузницу желуца, што може да изазове појаву симптома гастритиса.

- Кафу и чај најбоље је пити 20-30 минута након оброка. У то време храна ће се активно варити у желуцу и додатно деловање желудачног сока неће нанети штету слузници - објашњава експерт и саветује да да се пре доручка попије чаша воде - не превише хладне или вруће.

(Спутњик)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas