Како кажу, ту спадају „инстант“ каше које драстично повећавају ниво шећера у крви, а такође и мусли, сокови и смутији.
Према речима стручњака, за јутарњи оброк најбоље су сложене комбинације протеина, масти, угљених хидрата и влакана. Лист "Известија" одао је главне тајне укусног и здравог доручка.
Шта је штетно јести за доручак?
Нутрициониста Ина Кононенко упозорава да су "инстант" каше најштетнији доручак. Она објашњава да повећавају ниво шећера у крви и да се затим ослобађа хормон инсулин, који снижава ниво шећера, и да је стога особа ускоро поново гладна.
На списку нездраве хране нутриционисте налазе се и мусли и житарице преливене млеком или соком, сендвичи, тост са џемом или чоколадом.
Поред тога, према речима лекара, ујутру не би требало да се уносе свеже цеђени сокови и смутији јер садрже велику количину шећера, што доприноси брзом повећању телесне тежине.
Правила здравог доручка
Лекари и нутриционисти посаветовали су шта је најбоље доручковати, а такође и објаснили да ли се ујутру могу уносити слаткиши и како пити јутарњу кафу без штете по здравље.
С тим у вези, руски хирург Владимир Станкевич истиче да је доручак обавезан оброк током којег мора да се уноси 25-30 одсто калорија од дневне норме. Како каже, то ће помоћи у регулисању апетита током целог дана, да се избегне преједање и сходно томе неће бити вишка килограма.
- Најбоље је доручковати 30 до 40 минута након буђења, у интервалу од седам до девет ујутро - оценио је лекар у интервјуу за "Известија".
Према његовим речима, најздравију храну за доручак чине житарице са великим бројем спорих угљених хидрата који дуго неутралишу глад, јаја богата витаминима и минералима, хлеб од целог зрна и млечни производи извори који су извори витамина Д, калијума и калцијума.
Пиће је важан део менија за доручак, додаје стручњак. Људи који више воле кафу не би требало да је пију на празан желудац, јер садржај етеричних уља у њој иритира слузницу желуца, што може да изазове појаву симптома гастритиса.
- Кафу и чај најбоље је пити 20-30 минута након оброка. У то време храна ће се активно варити у желуцу и додатно деловање желудачног сока неће нанети штету слузници - објашњава експерт и саветује да да се пре доручка попије чаша воде - не превише хладне или вруће.
(Спутњик)