Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЕВРОПЉАНИ СВЕ МАЊЕ КУВАЈУ: Аустријанци годишње чак 1.600 евра остављају у ресторанима, а ево колико потроше Срби

Аустријанци за јело у угоститељским радњама годишње у просеку потроше 1.600 евра, а тако је у већем делу Европе.

1699617982_shutterstock_1201677928.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Док су још 2012. године Аустријанци 29 одсто издатака за исхрану остављали угоститељима, 2022. године је то порасло на 36 одсто - показује анализа предузећа за тржишна истраживања Региодата Ресеарцх.

Просечан Аустријанац је 2022. године у просеку потрошио 1.600 евра на исхрану у угоститељским радњама, док је 2012. на то дао 900 евра.

"Иако је удео издатака за исхрану у укупној потрошњи у протеклих десет година остао готово непромењен, приметно је сасвим јасно померање у правцу угоститељства", навео је Региодата Ресеарцх чија су седишта у Бечу и Минхену.

Са изузетком пандемијских година - 2021. и 2022, угоститељство је у Аустрији десет година бележило стални раст од пет до седам одсто годишње. Посета ресторанима и сличним радњама је посебно омиљена међу млађима и надилази значај оброка.

Тако је и у другим европским земљама.

Италијани за јело ван куће потроше 1.100 евра годишње, а велики пораст тих издатака је и у Чешкој од чак 100 одсто у односу на 2017. Чеси у просеку на оброке у угоститељским објектима годишње потроше по 600 евра.

У Словенији је та сума стигла до 700 евра, а слично је и у Хрватској, али је тамо просечна потрошња ипак само 281 евро по особи годишње.

С друге стране, исхрана ван куће је мање популарна на Балкану: у Србији, Румунији и Босни и Херцеговини грађани на то у просеку троше свега између 90 и 125 евра годишње.

У анализи пише да распон тих издатака по земљама свакако одражава куповну моћ, а постоје и одступања која можда потврђују и друштвене стереотипе.

Тако, су насупрот великим издацима Француза или Италијана за оброке у ресторанима, они знатно мањи у Великој Британији и Швајцарској.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas