Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕОЧЕКИВАНО

UNESCO скинуо Ливерпул са листе због ФУДБАЛА!

UNESCO скинуо Ливерпул са листе светске културне баштине након 17 година.

1627458692_Liverpul.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Mercantile Maritime City, тачнија лука Ливерпула, која је током 18. и 19. века била једна од најпрометнијих и најбогатијих, уклоњена је са чувене листе!

Прочитајте још: Бечка кафа постала комплет: Од сада је обавезно служе са ОВИМ пићем

Ливерпул је уништио викторијанску луку

Ову одлуку UNESCO је образложио уз коментар како је нова градња допринела да Ливерпул неповратно изгуби аутентичне докове из викторијанског периода.

Здања око докова нарушила су целину.

Ливерпул је свој статус на UNESCO листи културне баштине добио 2004. године, али је у међувремену успео да уништи историјско наслеђе марине, дозволивши новим и врло модерним здањима да уруше изглед докова. То се великим делом односи и на нови стадион Евертона у вредности од 500 милиона фунти.

Прочитајте још: Кинески туристи нашли "јин и јанг" у Шумадији: Хоће да виде Мораву, а у музеју остављају чудне поруке (ФОТО)

Да ли је пројекат Ливерпоол Waters главни "кривац"?

Фото: Пиксабеј

Ливерпул је треће место који је скинут са листе

Ова одлука је тек трећа овога типа у историји и иде само на штету града. Пре Ливерпула, статус светске баштине изгубили су Оман и Немачка. Оман за светилиште Oryx (2007), а Немачка за прелепу долину Елбе (2009).

Прочитајте још: Милош је током короне први у Србији направио ГЛАМПИНГ и сада цела породица живи од тога (ФОТО)

Град је од 2012. године био неколико пута упозорен да му следи избацивање са листе уколико не заштити наслеђе из Британског царства. UNESCO је нагласио да је пројекат "Liverpool Waters", вредан 5,5 милијарди фунти иза којег стоји групација "Peel Group", пројекат који је трансформисао луку и допринео да се неповратно уништи њен досадашњи изглед.

Наша марина никада није била лепша!

Градоначелница Ливерпула Џоана Андерсон ипак сматра да је ова одлука исхитрена и да ће градски одбор размислити о жалби, те да нико испред УНЕСЦО-а није посетио град у последњих 10 година.

Прочитајте још: Нова услуга у Турској: Сваки туриста добија личног асистента! (ФОТО)

- Наша марина никада није била у бољем стању, нити је више људи обезбеђено у овом делу града од бројних и вишемилионских инвестиција које су се слиле у касу града. УНЕСКО би изгледа више волео да марина остане запуштена, а не реновирани простор који привлачи хиљаде посетилаца. - рекла је градоначелница.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas