· · Коментари: 0
АТРАКЦИЈЕ

Кинески туристи нашли "јин и јанг" у Шумадији: Хоће да виде Мораву, а у музеју остављају чудне поруке (ФОТО)

Овчарско кабларски крај крије невероватне тајне, толико велике да су кинески туристи похрлили у овај крај.

1622710484_Morava-Kablar-vidikovac.jpg
Фото: А. М.

Пре десетак година јапански туристи су открили кофун принцип у Риму и тада је почела навала на "вечни град". Наиме, кофун период означава крај праисторије у Јапану, а симбол је гроб у облику кључаонице. Када су Јапанци схватили да Ватикан може да се посматра кроз кључаоницу Авентина нагрнули су тамо!

Прочитајте још: Нова услуга у Турској: Сваки туриста добија личног асистента! (ФОТО)

Нешто слично може да се догоди и у Србији! Наиме, свима је добро позната лепота Овчарско кабларске клисуре, али не и какве везе то има са кинеским туристима!

Шта је јин и јанг?
Основни принцип дуалности (светлост и тама, ватра и вода) присутан је у свим гранама класичне кинеске науке и филозофије. То је примарни концепт традиционалне кинеске медицине борбе зла и добра.

Јин и јанг пронашли у Србији

- Имали смо високу делегацију из Кине и тражили су да виде меандре Западне Мораве. Добро је познато да је то једина река која тече у сва четири правца света: југ, запад, север и исток. Мислили смо да им је због тога поглед са Каблара атрактиван. Међутим, када смо их одвели на нови видиковац, Кинези су се одушевили и објаснили су нам да Западна Морава природно прави облик јина и јанга - каже Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачка.

Мистериозне поруке на кинеском у Народном музеју Чачка!

Чачани су се одмах одушевили и погледали и преко Google earth и заиста је било тако! Дакле, принцип живота који поштују у Азији природно је настао у Шумадији.

Прочитајте још: Баците календар, ЗАБОРАВИТЕ на ЛЕТОВАЊЕ: Сада се траже СПАРТАНСКИ викенд и НОМАДСКИ ХОТЕЛИ

Кинески туристи у Чачку

Убрзо су дознали и да велики број кинеских туриста посећује Народни музеј у Чачку.

Магдалена Петровић испред Народног музеја у Чачку

- Често долазе и имали смо случај да је професор из Хонг Конга довео читаву групу код нас У "књизи утисака" може да се види да су многи боравли и да им је наш крај оставио велики утисак, јер су доста и писали - каже Магдалена Петровић, водич Народног музеја у Чачку.

Прочитајте још: Шта можете у Истанбулу за 7 сати? Пратите наше инструкције и обиђите град уздуж и попреко

Утисци кинеских туриста у Народном музеју Чачака Фото: А. М.

У Народном музеју Чачка чувају се оригинална униформа Петра Бојовића, личне ствари мајора Гавриловића, велика колекција знаменитих четника и партизана овог краја, метеорит са Јелице, али и Теутине "златне пчеле" из трибалске гробнице. Народни музеј у Чачку је драгуљ за српске туристе, а кинески највећу пажњу поклањају управо "златним пчелама".

Златне пчеле Фото: А. М.
Чачак чува и метеорит са Јелице!

Златне пчеле Трибала

"Златне пчеле" су пронађене у гробници Трибала из 6. века пре наше ере у Атеници. Међутим, украси, а нарочито златне пчеле у гробу краљице и данас шокирају археологе због лепоте и савршености израде.

Прочитајте још: Ђумбир, куркуму, лимунов сок, црни бибер и мало љуте папричице... ТУРСКИ ШОТ против короне и ДУГИН ЛЕК залудели туристе (ФОТО)

Пре короне кинески туристи су почели да долазе у овај крај и обавезно иду на крстарење Западном Моравом до православних манастира. Са врха Каблара се пружа најлепши поглед на јин и јанг, односно менадре Мораве, а ТО Чачак је поставио модерну платформу и двоглед на видиковцу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.