Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АФРОДИТИНО ОСТРВО

Чудесно парче Медитерана: Кипар још називају и ''место богова'', а одушевиће вас ЈЕДНОМ ОД НАЈЛЕПШИХ ПЛАЖА НА СВЕТУ

У прошлости су богови наводно долазили на плаже да се овде купају

1687181223_profimedia-0511287628-Kipar-naslovana.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Кипар се налази у источном Средоземном мору, и треће је по величини медитеранско острво. Мала острвска држава географски припада Азији, али културно и политички Европи. 
Кипарске тиркизне лагуне и заливи остављају без даха, и ово острво нуди много могућности за незабораван одмор.

У прошлости су богови наводно долазили на плаже да се овде купају, ако је судити по грчкој митологији.

Средоземно море око Кипра има највишу температуру воде у региону, што омогућава уживање на плажи током целе године.

Аја Напа

Можда и најпознатија регија, посебно позната по својим фантастичним плажама. Ниси плажа на Кипру (Нисси беацх) је једна од најлепших острвских плажа позната по меком ситном белом песку и чистом топлом мору.

Постоји више разлога зашто се Ниси плажа убраја у најбоље плаже Аја Напе, и јенду од најлепших на свету.

Од центра Аја Напе удаљена је око 3 км, а своје име је добила по малом острву које се налази само 45 метара од обале.

Море између главне плаже и малог острва је прилично плитко. Захваљујући томе и њиховој малој удаљености, створио се посебан пешчани спруд који повезује острво и плажу. Овај редак и изузетан феномен се сматра обележјем не само места Аја Напа него и читавог Кипра. 

Море на овој прелепој плажи је плитко, са плићаком који постепено прелази у дубину. Топло је и идеално за децу као и за особе које нису врсни пливачи.

Заливи на полуострву Акамас или на североистоку су рајски. Такође ћете моћи да искусите разноврсну културу на Кипру. Постоје многа ископавања древних зграда и локалитета широм острва. Посебно су импресивне ископине Куриона и гробови краљева у Пафосу.
Штавише, широм земље постоји мноштво манастира, од којих су многи објекти културне баштине под заштитиом УНЕСЦО-а.

Они који више воле зеленило, неће бити разочарани. У планинама Тродооц, у унутрашњости земље, безбројне пешачке стазе воде преко врхова кипарског планинског пејзажа, који одузима дах. Али и на дивљим деловима обале, шетње обалом воде преко стрмих литица острва.

Још једно од популарних метса је Протарас, или Фиг трее беј. Ова дуга пешчана плажа је добила име по стаблима смокви које се налазе близу обале. Ова уређена плажа, са низовима лежаљки и сунцобрана и плитком водом, постала је популарна дестинација за породице.

Лимасол

За оне који воле добар провод на одмору, ту је Лимасол, други по величини и значају град на Кипру после Никозије.

То је највећа кипарска лука, а последњих деценија је постао и веома значајно туристичко одредиште. Налази се између два античка града, Аматуса и Куријона.

Ово је најпознатије летовалиште Афродитиног острва, после Аја Напе.

Има око 101.000 становника и налази се на 70 км од Ларнаке, у заливу Акротири, у јужном делу острва. Са главним градом, Никозијом, и Ларнаком повезан је ауто-путем врхунског квалитета.

Лимасол је настао на рушевинама два античка краљевства Аматуса и Куриона, те обилује историјским атракцијама: Амфитеатар Курион (између Лимасола и Пафоса), средњовековни замак Колоси, археолошки музеј, средњовековни музеј и друге знаменитости.

Лимасол је велики туристички центар, са дугим шеталиштем у центру града (Молос), поред самог мора. Обалом лево и десно од центра, километрима се ниже безброј хотела и туристичких насеља. Овде сте у прилици да уживате у дугим плажама са прегршт феноменалних хотела и у старом делу града где локалци играју тавли и испијају кафу по цео дан. Град нуди велики избор продавница са разноврсном робом које ће задовољити и оне најизбирљивије.

Ако постоји град који разуме право значење речи промена, онда је то сигурно Лимасол. Космополитски град који се стално шири, познат је по културној сцени и динамичном савременом животу.

Највећа је и главна лука Кипра и центар винарства, који нуди спој пешчаних плажа и пословно-трговачког центра са забавним ноћним животом. Познат је као седиште великог броја офшор компанија, по карневалу и септембарском винском фестивалу који траје 10 дана. 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas