Oglas
· · Komentari: 0
AFRODITINO OSTRVO

Čudesno parče Mediterana: Kipar još nazivaju i ''mesto bogova'', a oduševiće vas JEDNOM OD NAJLEPŠIH PLAŽA NA SVETU

U prošlosti su bogovi navodno dolazili na plaže da se ovde kupaju

1687181223_profimedia-0511287628-Kipar-naslovana.jpg
Photo: Profimedia
Oglas

Kipar se nalazi u istočnom Sredozemnom moru, i treće je po veličini mediteransko ostrvo. Mala ostrvska država geografski pripada Aziji, ali kulturno i politički Evropi. 
Kiparske tirkizne lagune i zalivi ostavljaju bez daha, i ovo ostrvo nudi mnogo mogućnosti za nezaboravan odmor.

U prošlosti su bogovi navodno dolazili na plaže da se ovde kupaju, ako je suditi po grčkoj mitologiji.

Sredozemno more oko Kipra ima najvišu temperaturu vode u regionu, što omogućava uživanje na plaži tokom cele godine.

Aja Napa

Možda i najpoznatija regija, posebno poznata po svojim fantastičnim plažama. Nisi plaža na Kipru (Nissi beach) je jedna od najlepših ostrvskih plaža poznata po mekom sitnom belom pesku i čistom toplom moru.

Postoji više razloga zašto se Nisi plaža ubraja u najbolje plaže Aja Nape, i jendu od najlepših na svetu.

Od centra Aja Nape udaljena je oko 3 km, a svoje ime je dobila po malom ostrvu koje se nalazi samo 45 metara od obale.

More između glavne plaže i malog ostrva je prilično plitko. Zahvaljujući tome i njihovoj maloj udaljenosti, stvorio se poseban peščani sprud koji povezuje ostrvo i plažu. Ovaj redak i izuzetan fenomen se smatra obeležjem ne samo mesta Aja Napa nego i čitavog Kipra. 

More na ovoj prelepoj plaži je plitko, sa plićakom koji postepeno prelazi u dubinu. Toplo je i idealno za decu kao i za osobe koje nisu vrsni plivači.

Zalivi na poluostrvu Akamas ili na severoistoku su rajski. Takođe ćete moći da iskusite raznovrsnu kulturu na Kipru. Postoje mnoga iskopavanja drevnih zgrada i lokaliteta širom ostrva. Posebno su impresivne iskopine Kuriona i grobovi kraljeva u Pafosu.
Štaviše, širom zemlje postoji mnoštvo manastira, od kojih su mnogi objekti kulturne baštine pod zaštitiom UNESCO-a.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alika (@alikahein)

Oni koji više vole zelenilo, neće biti razočarani. U planinama Trodooc, u unutrašnjosti zemlje, bezbrojne pešačke staze vode preko vrhova kiparskog planinskog pejzaža, koji oduzima dah. Ali i na divljim delovima obale, šetnje obalom vode preko strmih litica ostrva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by George Ambatzis (@aba_tziz)

Još jedno od popularnih metsa je Protaras, ili Fig tree bej. Ova duga peščana plaža je dobila ime po stablima smokvi koje se nalaze blizu obale. Ova uređena plaža, sa nizovima ležaljki i suncobrana i plitkom vodom, postala je popularna destinacija za porodice.

Limasol

Za one koji vole dobar provod na odmoru, tu je Limasol, drugi po veličini i značaju grad na Kipru posle Nikozije.

To je najveća kiparska luka, a poslednjih decenija je postao i veoma značajno turističko odredište. Nalazi se između dva antička grada, Amatusa i Kurijona.

Ovo je najpoznatije letovalište Afroditinog ostrva, posle Aja Nape.

Ima oko 101.000 stanovnika i nalazi se na 70 km od Larnake, u zalivu Akrotiri, u južnom delu ostrva. Sa glavnim gradom, Nikozijom, i Larnakom povezan je auto-putem vrhunskog kvaliteta.

Limasol je nastao na ruševinama dva antička kraljevstva Amatusa i Kuriona, te obiluje istorijskim atrakcijama: Amfiteatar Kurion (između Limasola i Pafosa), srednjovekovni zamak Kolosi, arheološki muzej, srednjovekovni muzej i druge znamenitosti.

Limasol je veliki turistički centar, sa dugim šetalištem u centru grada (Molos), pored samog mora. Obalom levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Ovde ste u prilici da uživate u dugim plažama sa pregršt fenomenalnih hotela i u starom delu grada gde lokalci igraju tavli i ispijaju kafu po ceo dan. Grad nudi veliki izbor prodavnica sa raznovrsnom robom koje će zadovoljiti i one najizbirljivije.

Ako postoji grad koji razume pravo značenje reči promena, onda je to sigurno Limasol. Kosmopolitski grad koji se stalno širi, poznat je po kulturnoj sceni i dinamičnom savremenom životu.

Najveća je i glavna luka Kipra i centar vinarstva, koji nudi spoj peščanih plaža i poslovno-trgovačkog centra sa zabavnim noćnim životom. Poznat je kao sedište velikog broja ofšor kompanija, po karnevalu i septembarskom vinskom festivalu koji traje 10 dana. 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas