· · Коментари: 0
АГЕНЦИЈЕ

Данас ступио на снагу нови ПРАВИЛНИК за АГЕНЦИЈЕ: Удружења дају БАНКАРСКУ ГАРАНЦИЈУ

Објављен је нови Правилник према којем агенције могу да узму банкарске гаранције.

1603105392_Depositphotos_213496638_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Новим Правилником о врсти, висини и условима гаранције путовања прописан је нови начин функционисања банкарске гаранције, у циљу обнове лиценце за рад организатору путовања.

Једина новина новог Правилника који је у суботу објављен у Службеном гласнику, а ступио је на снагу данас, су могућност издавања банкарске гаранције. На тај начин би требао да се реши проблем осигравајућих кућа које су од 1. октобра одбиле да издају полисе за гаранције пословања туристичким агенцијама о чему можете прочитати ОВДЕ.

Прочитајте још: САЗНАЈЕМО! ДРАМА је ГОТОВА! Решен проблем АГЕНЦИЈА, али на потпуно НЕОЧЕКИВАН НАЧИН!

Према новом Правилнику агенције уместо  полисе осигурања могу да набаве и банкарску гаранцију. У случају издавања банкарске гаранције, као гаранције путовања, прималац банкарске гаранције (струковно, односно пословно удружење или асоцијација туристичких агенција) даје писану сагласност организатору путовања за прибављање банкарске гаранције.

Најмања и највећа
Најмања гаранција износи 200.000, а највећа 400.000 евра. То значи да није велика разлика у гаранцијама између агенција са 1.000 и 100.000 путника!
Удружење агенција активира гаранцију.

Дакле, највећа измена је што ће агенције (организатори путовања) банкарску гаранцију прибављати тако што ће новац положити у банци уз сагласност удружња (рецимо ЈУТЕ или АНТАС) које ће моћи и да га активира.

У претходном правилнику организатор путовања је само са банком могао да уговори банкарску гаранцију.

Прочитајте још: ЕПСКО ХИПИ путовање: Да ли би кренули АУТОБУСОМ на ПУТ од 70 дана?

То значи да уколико агенција банкротира или превари путнике, Прималац банкарске гаранције (удружење агенција) може да позове банку да од положеног депозита исплати новац. Тај период не може да буде дужи од шест месеци, од датума када је банкарска гаранција престала да важи.

За аранжмане уплаћене до 1. октобра ако агенција банкротира активираће се полисе осигурања.

У Националном удружењу туристичких агенција ЈУТА мисле да је ово решење привремено, а да ће у наредне две недеље бити спремни да спроводе нови Правилник.

- Најбоље решење је да се продуже полисе осигурања на три месеца - каже Александар Сеничић, директор овог удружења.

Прочитајте још: Потпуни ХИТ У СВЕТУ: Туре у којима откривају КО ИМ ЈЕ ДЕДА плаћају 8.000 евра, а долазили су и у СРБИЈУ

Категорије лиценци и висина депозита коју је организатор путовања дужан да обезбеди у поступку добијања лиценце су остале потпуно исте. Нема измена ни у покрићу гаранције путовања за случај инсолвентности организатора путовања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.