Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ГЛОБТРОТЕР

Најзанимљивија ОПКЛАДА икад! Милорад је на пут око света кренуо БЕЗ ДИНАРА, а у свакој земљи га је чекао ДОБИТАК!

Милорад Рајчевић је шест пута обишао свет и био инсирација за лик Јованче Мицића.

1617883415_Marruta.png
Oglas

Милорад Рајчевић је са 15 година у ријечкој луци упознао капетана Марка Каракшића и добио је идеју да пропутује свет. Купио је карту за прекоокреански број "Ултанија" и отишао у Њујорк. После три месеца је повредио ногу на маратону и открили су да нема пасош. Депортован је у Европу. Наредне три деценије провео је путујући по свету и обишао је Земљу шест пута!

Милорад Фото: А.М.

Прочитајте још: Грчка против Турске: Једни нуде море, а други вакцинисане конобаре

Милорад Рајчевић је 1890. године рођен у Прокупљу и важи за првог Србина који је пропутовао читав свет. На визит карти му је писало "светски путник".

Светски путник је постао са 15 година.

На путовањима је упознао најзначајније личности свог времена. Прикупио је 30.000 потписа најзначајнијих државника, политичара, научника, виђенијих људи. Ово путешествије је трајало четири године током којег је научи пет језика. Милорад је на путовањима научио 15 језика.

- Нема државе у којој није био, а о њему су писали сви светки медији. Путовао је 30 година и обишао обе хемисфере шест пута - каже Снежана Перић, директор ТО Лозница.

Разгледнице Фото: А. М.

Прочитајте још: АЛФА туристи ће одлучивати где ће се путовати 2021. године, а њих занима само једна ствар

Прво путовање му није био Њујорк, већ одлазак у Беч на школовање код уметника где је требао да учи код дворског сликара. Убрзо је отишао да види Салцбург, Минхен, Нирнберг, па Париз...

Тетка му је платила први пут до Јерусалима

После неуспеле "америчке епизоде", када је стасао у човека, Милорад је отишао код богате тетке у Букурешт, а она му је платила да настави пут до Цариграда, Александрије и Јафе до Јерусалима.

Кладио се да ће за две године обићи свет...

Године 1910. упознао је браћу Савић власнике "Малог журнала" који су препознали авантуристу и са њим су се опкладили да за две године неће успети да обиће Африку, Азију, Америку и Европу. Прихватио је опкладу и 15. марта кренуо на пут. Сваког месеца га је у другом граду чекао хонорар од 150 динара за репортаже које је слао, а други приход била је продаја разгледница са његовим ликом.

Прочитајте још: Највећи број наших туриста протекле године летовао је у ОВОЈ ЗЕМЉИ, а 2021. се спрема СПЕКТАКЛ (ВИДЕО)

На пут од 120.000 километара 14. марта у 7.20 минута испратило га је пола Београда, а краљ Петар му је пожелео срећан пут. Кренуо је са ранцем и празном свеском. Са пута се вратио после 30, а не две године. Читаоци "Малог журнала" су уживали читајући његове путописе.

Рајчевић у Уганди
Упознао је Хитлера, Муслонија и Франка, Гандија и Рузвелта, Пупина и Теслу.

Путовао је пешке на бициклу, моторциклу, колима, возом, рикшом, на камили и слону, бродом, чанцем и на коњу. Спавао је у луксузним хотелима и шаторима,под ведрим небом и у колибама од трске. Упознао је Махатма Гандија, Хитлера, Мусолинија, генерала Франка, Теслу и Пупина, дружио се са најбогатијим човеком Низамом Хајдербадом и његових 300 жена. У тренутку када је убијен краљ Александар био је у Рузвелтовом кабинету и амерички председник му је изјавио саучешће.

Био је супер-стар, говорио је 15 језика,с ви светски медији су писали о њему, а књиге су биле бестселер
Милорад у Египту

Књигу "Из жарке Африке" продао је у 40.000 примерака. Александријски патријарх Дамјанос одликовао га крстом је Светог гроба, а краљ Никола споменицом.

Прочитајте још: ШТА СРБИН ГУГЛА? Претражују ИТАЛИЈУ, али у 2021. години САЊАЈУ да отпутују на ОВУ ДЕСТИНАЦИЈУ

- У Кући Ђуре Јакшића можете видети изложбу о Милораду Рајчевићу аутора Горана Вилића, кустоса, историчара и управника Музеја Јадра - каже Снежана Перић.

Последње што се зна о Рајчевићу је да се јавио сликом 1939. године из Хиландара, а потписао се као Еврокије Рајчевић. На слици носи монашку ризу и препознатљиве бркове.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas