Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЕТИЧКИ ТУРИЗАМ

Шта се крије иза вашег НАИВНОГ СЕЛФИЈА са ДИВЉОМ ЖИВОТИЊОМ и зашто НИКАДА не би требало да се сликате са њима

Читава поента етичког животињског туризма је да се осигура да се према животињама поступа хумано, односно да се животиње не користе уопште

1657913261_nepal-g3d1b74c58_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

То значи да ви, као туриста, не треба да користите дивље животиње које су "примитомљене" за различите активности попут: сликања са тигровима, јахања слонова, магараца, итд. 

Прочитајте још: Импресивни ТРИКОВИ који ће вам олакшати наредно ПУТОВАЊЕ: Будите ефикасни и уштедите новац

Коришћење животиња у туризму

Огромна количина локалног маркетинга, а и нападан начин приступа локалаца користи се да би се уловила наивност туриста и путника који мисле да је у реду јахати слона, направити селфи са тигром, мазити бебу орангутана или пливати са делфином. Нажалост, превише људи своју жељу за добрим селфијем ставља изнад било какве етичке бриге или нису свесни, или их није брига за злостављање и експлоатацију која се дешава само да би ове компаније или појединци који су "власници" дивљих животиња могли да имају профит. 

У случају да се питате да ли ћете се бавити етичким животињским туризмом или не, ево листе ствари које заиста не би требало да радите – без обзира на то колико забавно звучало.

Селфи са тигровима
Ово је увек не-не. Тигрови су дивље животиње и сваки селфи са тигром – било да туриста невино позира са тигром који је напола заспао, или да би нахранио младунче на флашицу – подразумеваће давање одређене количине дроге јадној животињи. Дроге се дају такође и одраслим тигровима како би били мирни док се туристи сликају са њима и најчешће читав њихов живот прође у дрогирању и омамљивању, као и у злостављању и пребијању уколико су непослушни. 

Јахање слонова: 
Замислите малог слона окованог за све четири ноге које су везане канапаима, док је тело слона у калупу, а  мушкарци га вуку за ноге – овако се слонови обучавају за циркус или да носе људе. Од најранијих дана бивају укроћени и тренирани уз много батина како би могли сутра да носе туристе. Јер да се разумемо, слонови су врло јака бича у природи и да би се њихов дивљи карактер укротио, потребно је много батина. Да би били обучени да носе људе, слонови пролазе кроз обуку познату као "Пхајан" на Тајланду, која има за циљ да сломи духове слонова и натера их да буду савитљивији и покорнији.
Затим се  затварају у мале кавезе, толико мале да се не могу кретати. Слонови су изгладнели, не смеју да спавају, мучени су и злостављани и психички и физички. Сви слонови виђени како носе туристе прошли су кроз овај процес.

Штавише, ношење људи заправо узрокује слоновима много штете и физичког бола. Њихове кичме никада нису биле изграђене да издрже тежину ношења људи по цео дан, а још мање када то морају да раде цео дан, сваки дан, без могућности да се одморе и једу.

Пливање са делфинима
Нису само слонови обучени да раде ствари само да би забавили људе. Исту тужну судбину сусрећу и делфини који раде у великим акваријумима, где се чувају у грозним условима само да би непрекидно наступали и забављали публику. Делфини су обучени да прате упутства својих тренера, а ако то не ураде неће добити храну или ће их већ казнити на други начин.  Они су под великим стресом јер морају да раде непрекидно, сваки дан и много пута дневно. Делфини могу да препливају и до 100км дневно, те држање у малим тенковима и базенима где немају велику могућност кретања је убитачна за ове животиње. 

Јахање измучених коња, магараца или камила 
Да, чак и наизглед безопасна вожња кочијама или јахање магарца треба сматрати неетичким животињским туризмом. Те животиње се не негују, држе се на екстремно високим температурама. Обично се налазе на пределима где је екстремно висока температура и где је терен тежак за ходање, те локалци нуде животиње за јахање туристима да би им олакшали путању до одређене туристичке атракције. Те животиње проводе цео дан на сунцу, а некада носе туристе који су претежак терет за њих. Идеалан пример су магарци на Санторинију, који по цео дан носе туристе уз стрме степенице горе доле које су бесконачно дугачке! Такође камиле у Египту су позната атракција коју сви желе, а која није здрава за њих. 

Сликање са мајмунима, папагајима и осталим животињама 

Осим ако мајмуни нису пуштени у свом природном окружењу као што се на пример може видети на Балију, немојте прихватати контакт са њима. Уколико су уз свог "власника" који нуди фотографије то је јасан знак да се ради о неетичком туризму. Као и друге животиње, ови мајмуни се уче од малих ногу, везују се, туку, како би били мирни, како не би бежали и били за савршен селфи. Што се папагаја тиче, ако видите прелепе дугорепе папагаје како стоје на нечијем рамену, зар вам то није мало необично? У природи птице је да лети и колико год да је птица добро тренирана, полетела би кад-тад. Ради се од томе да им је перје испод крила почупано које им омогућује да лете. Тако да следећи пут када вам неко понуди да се сликате са овом прелепом птицом, знајте да би тако нешто требало да одбијете, у супротном индиректно подржавате злостављање животиња.

Док год је понуде биће и потражње. Туристи су у већини случајева изманипулисани лепотама места где се налазе, па често прихвате услуге локалаца које укључују животиње, не размишљајучи о томе шта се дешава са тим животињама. Нико не би намерно подржао малтретирање животиња, али ово је начин да размислите два пута следећи пут када се нађете на одмору и некој егзотичној дестинацији. Битно је подићи свест и схватити шта се дешава и обавестити своје пријатеље и породицу о овим неетичким праксама. Само на тај начин може да се стане на пут овим злостављању животиња у туризму. 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas