Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МУЗЕЈИ

Долазе да би додиривали СТРУЈУ: Музеј Николе Тесле крије велику ТАЈНУ

Музеј Николе Тесле је једна од најпопуларнијих тачака у Београду.

1630489833_Ivona-Tesla.jpg
Фото: Музеј Никола Тесла
Oglas

Београд је све попуалрнији међу страним туристима, а једна од најпопуларнијих културних тачака је Музеј Николе Тесле на Врачару.

Прочитајте још: УНЕСЦО скинуо Ливерпул са листе због ФУДБАЛА!

Рекордна година за Музеј Николе Тесле

Последњих неколико година значајно се увећао број туриста који посећују музеј, а процват туризма је Музеју Николе Тесле донео рекордан број посета током 2019. године када је музеј обишло око 150.000 људи.

Директорка Ивона Јевтић
Људе широм света занима Никола Тесла.

- За оволики број посета можемо захвалити првенствено све већој популарности Београда на културној мапи света али и сопственом залагању на промоцији живота и дела овог српског великана. У то време музеј је организовао више гостујућих изложби у свету, у Јапану, Кини, Аустралији, Италији, Грчкој, и у другим земљама па је природно да се више људи заинтересовало за заоставштину Николе Тесле - каже Ивона Јевтић, директорка Музеја Никола Тесла.

Прочитајте још: Милош је током короне први у Србији направио ГЛАМПИНГ и сада цела породица живи од тога (ФОТО)

У јеку епидемије Музеј био пун туриста

Прошле године, услед пандемије, музеј је радио скоро све време и реализовао је већину својих програмских активности. Музеј је 2020. године у жару епидемије забележио преко 38.000 посета!

Брод на даљинско управљање Фото: Музеј Николе Тесле

- Ове године је тај број премашен почетком летњих месеци јер је тада традиционално и повећан прилив гостију. У извештају за 2021. очекујемо поново велике бројке. До сада смо имали велики број посета из Турске, Француске, Шпаније, Италије, Бразила, Африке, а протеклих неколико месеци забележен је повећани број гостију из Индије, Кине и Русије - истиче директорка Јевтић.

Урна Николе Тесле
Музеј је основан 1952. године, као први технички музеј у Југославији. Урна са посмртним пепелом Николе Тесле донета је 1957. године, чиме је постао и меморијални музеј. У овом музеју се чува заоставштина Николе Тесле коју је музеју завештао Теслин сестрић Сава Косановић.
Очекујемо рекорд!

Прочитајте још: Милош је током короне први у Србији направио ГЛАМПИНГ и сада цела породица живи од тога (ФОТО)

Музеј се налази у вили политичара

У Музеју су изложени експонати и радни модели који се не могу видети нигде другде у свету. Музеј Николе Тесле смештен је у једном од најлепших београдских здања у вили која је припадала политичару Ђорђу Генчићу.

Вила препуна тајни Фото: Музеј Николе Тесле

Најпопуларнији експонат је ипак велики Теслин калем - трафо од пола милиона волти. Укључивањем овог уређаја посетиоци око Теслиног калема могу да виде муњу, а истовремено њихова тела проводе струју до неонских сијалица које држе у рукама. Они не осете ову струју јер је малог интензитета и потпуно су безбедни током трајања демонстрације.

Прочитајте још: Кинески туристи нашли "јин и јанг" у Шумадији: Хоће да виде Мораву, а у музеју остављају чудне поруке (ФОТО)

Бесплатно вођење кроз изложбену поставку организује се на српском и енглеском језику а музеј се може обићи седам дана у недељи. Од понедељка до петка ради од 10:00-17:00, а суботом и недељом време за посете је од 10:00-18:00.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas