Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
земља науке

Научници у Јапану користе магнетну резонанцу за ЧИТАЊЕ СНОВА: Ево по ком принципу функционише

Јапан је рај за сваке технолошке експерименте. Технолошки развој у Јапану је заита прича без краја

1653065343_eye-gb4579d4f8_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Цео свет је изненађен сваким уређајем и технологијом коју направе. Један од запањујућих примера технологије икада створених у Јапану је коришћење скенера мозга - модификоване магнетне резонанце за снимање снова.

Прочитајте још: Гугл је још пре две године најавио да ће имати опцију о УПОЗОРЕЊУ на земљотрес: Ево како да је активирате

Замислите сада, сањате сан и када се пробудите сећате га се кроз маглу или не можете уопште да га се сетите. Тај сан је сада могуће прочитати помоћу новоизмишљене технологије засноване на магнетној резонанци. Постоји шанса да поново репродукујете снове као да гледате видео на уређају. Ова идеја је сулудо незамислива — баш као остварење сна. Па како су ови научници у Јапану у стању да то ураде?

Научници у Јапану успели су да претворе магнетну резонанцу у уређај способан да чита снове. Овај уређај какав познајемо, користи се у медицини за детаљно испитивање телесних органа помоћу магнетне технологије и радио таласа. Користи се у медицини за испитивање болести као што су рак, мождани удар, оштећење крвних судова у мозгу, тумори, повреде кичмене мождине, поремећаји ока или унутрашњег уха, мултипла склероза и за откривање повреда главе.

Међутим ова модификована магнетна резонанца се не користи само за читање снова, већ и за реконструкцију снова. Када се пробудите, можете поново да репродукујете сан на екрану. У том случају, нема више заборављања сна.

Како то функционише?

„Машина за снове“ функционише тако што мери мождану активност док људи спавају. Подаци се затим уносе у алгоритам који реконструише сан. Реконструкција резултира репродукцијом сна. Да бисте јасно разумели ову технологију, замислите мотор и мозак који ради по обрасцу који се појављује сваки пут када се мотор визуализује. Алгоритми се користе за повезивање скенираних података из мозга са одговарајућим корелираним сликама.

Истраживачи у Јапану признају да њихова технологија није савршена јер је њена тачност око 60 одсто. Међутим, морамо бити оптимисти да ће технологија у будућности постати још боља и да је тренутна технологија добар почетак за напредак технологије читања снова у будућности.

Тежак рад иза технологије

Научници су за ове машине прошли кроз дуги низ различитих фаза. Прво су морали да замоле волонтере да погледају фотографије у различитим бојама. Током овог процеса, њихова модификована машина опонаша елементе слова и слика које виде волонтери. Иако нејасни, визуелни прикази се могу видети на монитору, слично хипнози. Следећи корак је проналажење начина за визуелизацију слика.

Остало је само да сачекамо да се технологија још развије и да једног дана уређаји попут овог буду и у комерцијалној употреби тако да свако од нас може да прође кроз овај сан ако жели да га се сети. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas